Njemačka i Hrvatska mogu poslovati i bolje

1. studenoga 2019.

Krešimir Sočković

Trenutna europska i svjetska ekonomska kretanja nisu utjecala na potražnju za hrvatskim proizvodima u Njemačkoj. Bilježimo porast izvoza od 6,8 posto, dok nam je uvoz rastao za 5,9 posto. No, to nije jedini razlog zašto nam je njemačko gospodarstvo od presudnoga značaja za Hrvatsku. Velik broj Hrvata živi i radi ondje. Procjenjuje se da oni preko banaka ili izravnim prijenosom godišnje u Hrvatsku unesu oko 1 milijardu eura, rečeno je na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu održanom u Zagrebu.

Ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier je poručio da Njemačka i Hrvatska imaju sjajne odnose. Trenutno ih malo muči stanje svjetskog gospodarstva, a Njemačka to osjeti jer mnogo izvozi i zato se svima nude kao partner te investiraju diljem svijeta. Altmaier je dodao kako moramo paziti da Europa zadrži tehnološku suverenost i lidersku poziciju, jer stojimo tek na početku vala digitalnog rasta koji trebamo do kraja iskoristiti. Najavio je i usko suradnju tijekom predsjedanja Hrvatske Unijom iduće godine te dodatno jačanje međusobne gospodarske suradnje.

Na poslovnim razgovorima koji su se održali uoči Foruma sudjelovali su predstavnici šezdesetak hrvatskih i njemačkih tvrtki.