Njemačko gospodarstvo palo u drugom kvartalu za 0,1 posto

14. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u drugom tromjesečju u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine te prijetnje izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, pokazuju objavljeni službeni podaci. U razdoblju od travnja do lipnja njemački bruto domaći proizvod skliznuo je 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,4 posto, izvijestio je državni statistički ured Destatis.

To je drugi put u proteklih 12 mjeseci da gospodarstvo bilježi pad - aktivnosti su se smanjile i u trećemu prošlogodišnjem kvartalu, ali je Njemačka ipak izbjegla recesiju jer su aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2018. stagnirale. Prema tehničkim definicijama, recesija nastupa kada aktivnosti padaju na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u drugom tromjesečju stagnirale. Prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima porasle su 0,4 posto. Uteg su za vodeće europsko gospodarstvo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, koje negativno utječu na izvozno orijentiranu industriju i otvoreno pitanje britansko-europskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Europske unije.

U takvom je okruženju vanjskotrgovinska razmjena negativno utjecala na gospodarski rast jer je izvoz pao snažnije od uvoza, napominju u Destatisu. Negativan utjecaj vanjskih faktora ublažava solidna domaća potražnja, poduprta snažnim tržištem rada i rastom plaća, ali i pojačanom državnom potrošnjom. Tako je osobna potrošnja u Njemačkoj u drugom tromjesečju porasla snažnije nego početkom godine, a pojačana su i poslovna ulaganja, prema Destatisovom izvješću. Smanjena su i ulaganja u gradnju.

Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromjesečju pridružila Velikoj Britaniji čije je gospodarstvo u istom razdoblju smanjeno 0,2 posto.

Hina, P.hr