Norveška vlada ne planira smanjivati vlasnički udio u Telenoru

22. studenoga 2019.

Foto: Telenor

Norveška vlada desnog centra ne planira iskoristiti pravo na prodaju do 20 posto vlasničkog udjela u telekomunikacijskoj tvrtki Telenor jer je želi zadržati u zemlji, objavilo je ministarstvo trgovine i industrije.  Država je vlasnik 54 posto udjela u Telenoru a parlament je 2015. godine odobrio plan koji vladi omogućuje smanjenje vlasničkog udjela na 34 posto. U vladi su tada tvrdili da bi dozvola za smanjenje udjela tvrtki olakšala olakšati spajanje i akvizicije.

„Ta dozvola nije iskorištena i, na temelju sveobuhvatne analize, vlada smatra da nema razloga za njezino produljenje", rekao je ministar trgovine i industrije Torbjoern Roe Isaksen. "Razlog je državnog vlasništva nad Telenorm zadržati vodeću tehnološku i industrijsku tvrtku i njezine upravljaček funkcije u Norveškoj. Država kao vlasnik želi ostvariti najveći mogući povrat tijekom vremena”, objašnjava ministar.

Iz ministarstva su poručili i da neće tražiti novu dozvolu za prodaju Telenorovih dionica.

Telenor je treća najveća kompanija u Norveškoj, nakon proizvođača nafte Equinora i banke DNB. Imaju 183 milijuna klijenata u devet zemalja Skandinavije i Azije. Vlada je također glavni dioničar Equinora i DNB-a, proizvođača metala Norsk Hydro, proizvođača umjetnih gnojiva Yare i skupine za proizvodnju oružja Kongsberg.

Iz ministarstva su danas poručili i da će, u slučaju da neka od tih kompanija predloži spajanje ili preuzimanje koje bi moglo utjecati na vlasničke udjele države, vlada prije sklapanja sporazuma zatražiti odobrenje parlamenta.

P.hr/Hina