Novi natječaj za energetsku obnovu kuća već početkom iduće godine

4. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je nastavak programa i u 2021. godini.

"S obzirom na iskazani interes za ovaj program, Fond će već u prvom tromjesečju iduće godine objaviti novi javni poziv vrijedan oko 200 milijuna kuna", rekao je direktor Fonda Siniša Kukić. 

Uvjeti sufinanciranja bit će kao i ovogodišnji, te će građani moći dobiti do 60 posto poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju i ugradnju sustava za uporabu obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, u Fondu kažu da će ona biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu.

Uskoro natječaj od 30 milijuna kuna 

Gotovo 70 posto od ukupnog broja zahtjeva koje je Fond zaprimio na ovogodišnjem javnom pozivu odnosi se na obnovu kuća koje su energetskog razreda E i lošijeg. Takve kuće troše do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje. Većina ih je građena 70-ih i 80-ih godina, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite.

Najstarija kuća prijavljena za obnovu izgrađena je čak 1850. godine te je jedna od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje. Takve kuće su s vremenom i dodatno dotrajale, pa će im mjere energetske obnove poboljšati energetska svojstva i vizualni dojam, no osigurat će im i udobnost i zdraviji boravak u prostorima.

Fond će uskoro objaviti i javni poziv za sufinanciranje uporabe obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i/ili toplinske i rashladne energije u kućanstvima. 

Građanima će tako biti na raspolaganju 30 milijuna kuna za ugradnju kotlova na biomasu, dizalica topline i termičkih solarnih kolektora, a mogu, ovisno o području na kojem se nalazi objekt, računati na 40 do 80 posto sufinanciranja, odnosno na iznos do maksimalnih 75 tisuća kuna. 

P.hr/I.G.