Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

23. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će prvi hrvatski 5G grada biti Osijek. Kako ističu, to je u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem te bi trebalo značajno pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske. Prema obrlazloženju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Osijek u tehničkom smislu nije zahtjevan kad je riječ o izgradnji i uvođenju mreža pokretnih komunikacija jer ima sveučilište, industriju i razvijenu ICT startup zajednicu.

"Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u kojem će se do 31. prosinca ove godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U obrazloženju ove odluke, u resornom ministarstvu ističu kako su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija iskazala spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u Osijeku, što je nužno kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena.

Inače, 5G tehnologija trebala bi omogućiti veliku brzinu svakom korisniku, izrazito brzi odziv mreže od samo nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja i istodobno povezanih uređaja. Donosi nove mogućnosti povezane s razvojem umjetne inteligencije i širokopojasnog pristupa internetu, a svoju široku primjenu može naći u industriji poljoprivredi, turizmu, zdravstvu, obrazovanju te općenito u javnom sektoru.

Ilijana Grgić