Na 14. VINOcomu više od 300 izlagača

22. studenoga 2019.

Foto: P.hr

Vrhunska vina koja imamo mogućnost kušati ovdje u Esplanadi etablirana su na globalnim vinskim kartama, a naši vinari nose odličja najprestižnijih svjetskih natjecanja, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 14. festivala vina i kulinarstva - VINOcom 2019., koji se do nedjelje održava u u hotelu Esplanade u Zagrebu.

“Kao mala zemlja možemo biti ponosni na više od 120 autohtnih sorti vina i na mozaik od četiri vinske regije - od kojih svaka regija ima svoje sortne i položajne specifičnosti. A posebno trebamo biti ponosni na naše vinare koji svojim vinima obogaćuju gastronomsku ponudu, stvaraju vrhunski turistički proizvod i daju izravan doprinos izvansezonskoj ponudi i produženju turističke sezone”, dodao je Kovačević i najavio kako će HGK u narednom razdoblju pod zajedničkim brendom Vina Croatia - vina mosaica još snažnije raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

Zagreb VINOcom, koji se ove godine po četrnaesti put održava, jedan je od najstarijih festivala u Hrvatskoj koji promovira vino, hranu i općenito kulturu stola, dodaje organizator, osnivač i direktor festivala Ivan Dropuljić. “Drago nam je da se i ove godine odazvao velik broj vinara i drugih izlagača, a vjerujemo i da će biti dosta posjetitelja, čija ćemo očekivanja, nadam se, ispuniti kao i prethodnih godina. Posljednjih sedam-osam godina godina održavamo sličnu veličinu i posjet, a velik interes već prvog dana i prvih sati pokazuju da radimo dobro”, ističe Dropuljić.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako Vlada i Ministarstvo ulažu napore kako bi poboljšali uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva. “Donesen je novi Zakon o vinu u suradnji s našim proizvođačima koji donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva, a troškovi se podmiruju iz državnog proračuna. Uspostavljene su četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara. Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura. Manifestacije poput VINOcoma daju prostor za razmjenu iskustava i jačanje sektora te promociju hrvatskih vina”, rekao je Tušek.

Zemlja partner ovogodišnjeg VINOcoma jest Slovačka. Savjetnik u slovačkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Jan Štar ističe kako očekuje nastavak ovako započete suradnje dviju sličnih zemalja. “Na festivalu se predstavljaju tri slovačka vinara, no siguran sam da će se ova suradnja nastaviti predstavljanjem hrvatskih vinara u Bratislavi te većeg broja slovačkih vinara u Zagrebu. Slovačka je vinarska tradicija duga, a u posljednjim godinama bilježe sve više nagrada na međunarodnim vinskim natjecanjima”, ističe Štar.

vinocom

Na području Zagreba, posebice na njegovome sjeveroistočnom dijelu, tradicionalno je prisutna vinogradarska proizvodnja te danas imamo 17 registriranih podruma, istaknula je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić. “Zagreb je proširio svoju agroturističku ponudu, zahvaljujući ponajprije naporima Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Danas zato možemo reći da sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima registriranu djelatnost turizma na seljačkom domaćinstvu. To je ujedno i najbolji način predstavljanja ukupne agroturističke ponude Grada Zagreba”, ističe Olivera Majić.

U sklopu dvodnevne manifestacije, uz prezentaciju vina, održat će se i enogastronomska predstavljanja za sommeliere, ugostitelje i trgovce. Ovogodišnja priredba okupila je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira i slatkih delicija.

Novost ovogodišnjega festivala jest otvorenje nove dvorane Casino u podrumu hotela Esplanade za izlagače i posjetitelje. Organizatori su u toj dvorani predstavili različite okuse pršuta, i to prvog dana pršuta od crne slavonske svinje, od mangulice i pata negra, dok će se drugog dana rezati dalmatinski, istarski i parma pršuti.

Krešimir Sočković