Otvorena šibenska tvrđava sv. Nikole

17. lipnja 2019.

Foto: JU Priroda

Jedna od najljepših renesansnih tvrđava na Mediteranu koju je UNESCO zaštitio još 2017. godine, prvi put otvorila je svoja vrata za sve posjetitelje. Na tvrđavi sv. Nikole u posljednje dvije godine obavljena je prva faza nužnih radova kako bi se znamenitost uopće mogla staviti u funkciju te kako bi se napokon mogao započeti iskorištavati njen turistički, kulturni i gospodarski potencijal. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko-kninske županije, dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Provedeni su radovi čišćenja objekta, nužne sanacije i osiguravanja posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene su sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Sretni smo što će tvrđava, koja zaista ima posebno značenje za sve nas, danas otvoriti svoja vrata posjetiteljima iz cijelog svijeta, istaknula je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda, koja rukovodi  projektom obnove tvrđave. "Nakon što smo milijune kuna uložili u najnužniju sanaciju, shvatili smo da moramo osmisliti sustav organiziranog posjećivanja. To je nužno radi sigurnosti posjetitelja, zaštite spomenika kulture i kvalitete doživljaja. A to je i naša obveza prema UNESCO-u. Zato će se ove godine tvrđavu moći posjećivati isključivo organiziranim brodom koji polazi sa šibenske rive. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata integralno je upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. U ovom trenutku to je jedini sustav koji jamči sigurnost posjetiteljima i očuvanje UNESCO spomenika. I evo nas danas ovdje – na otvorenju tvrđave koja će već od sutra primiti prve goste", dodala je Anita Babačić Ajduk.

O kulturnom značaju, vrijednosti i UNESCO-ovom angažmanu govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. "Kad stavljamo ovakve projekte i prostore u funkciju, često govorimo o turistima i posjetiteljima. Ali zapravo je najvažnije ono što ta baština znači na nas, za građane, koji će dolaziti posjećivati spomenike. Jer svjedočeći tu ljubav prema svojoj baštini, svjedočimo ljubav prema svojoj domovini i unosimo taj tako potreban optimizam", istaknula je Nina Obuljen Koržinek.

P.hr/Jozo Vrdoljak