Pašticada, čobanac i jadranska riba najpopularniji u Berlinu

27. siječnja 2020.

Foto: RAU

Završio je Zeleni tjedan u Berlinu, najveća međunarodna poljoprivredna manifestacija, kojoj je ove godine upravo Hrvatska bila zemlja partner, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore. Pedeset hrvatskih izlagača, hrvatskih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavilo je svoje proizvode pred više od 400.000 posjetitelja koji su na sajmu potrošili više od 52 milijuna eura, a neki su dogovorili i nove poslove te širenja na druga tržišta. I hrvatske delicije izazvale su veliki interes u Berlinu, nacionalna kuhinja u organizaciji Podravke u hrvatskoj hali dnevno je pripremala oko 400 jela za posjetitelje, pri čemu je najveća potražnja bila za pašticadom, čobancem i jadranskom ribom.

"Ministarstvo poljoprivrede partner je proizvođačima i potencijalnim ulagačima u razvoju modernog, tehnološki inovativnog i konkurentnoga poljoprivredno-prehrambenog i ribarskog sektora. Upravo zato izuzetno mi je drago što su svi sudionici – i institucije i sami izlagači - dali sve od sebe da Hrvatsku, ovogodišnju zemlju partner, predstave u najboljem svjetlu Berlinu, Njemačkoj i svijetu. Zeleni tjedan pokazao se ne samo kao platforma za unapređenje gospodarstva i poljoprivrede već i bilateralnih odnosa s brojnim zemljama. Vjerujem da će se hrvatsko partnerstvo na Zelenom tjednu višestruko pozitivno odraziti na hrvatsko gospodarstvo i uopće sliku Hrvatske u svijetu, osobito u ovome važnom trenutku predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije kao njene najmlađe članice", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

zeleni tjedan grune woche Berlin

"Ponosni smo na predstavljanje Hrvatske na berlinskome zelenom tjednu. Pokazali smo autentičnost naše zemlje autohtonim okusima i mirisima svih njenih regija. No, uz brendiranje zemlje, ovo je bila jedinstvena prilika i za predstavljanje i iskorak naših proizvođača na nova izvozna tržišta. Drago nam je da su tu priliku iskoristili. Mislim da smo pokazali cijelom svijetu da imamo kvalitetu kojom možemo konkurirati", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Hrvatska jela hit u Berlinu

Na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim hrvatskim jelima koje je u nacionalnoj kuhinji u hrvatskoj hali spremao tim kuhara iz Podravke s hrvatskim namirnicama i začinima. U ponudi restorana jela su iz svih regija Hrvatske i svaki dan iz kuhinje se servira 400 jela posjetiteljima iz cijelog svijeta. Restoran je nudio tjesteninu s tartufima, kotlete od kvarnerske janjetine, dalmatinsku pašticadu, svježu oradu sa žara, puricu s mlincima, slavonski čobanac, rižoto s morskim plodovima, a najpopularnija jela bila su pašticada, čobanac i jadranska riba. Od slatkih jela na izbor posjetiteljima bili su međimurska gibanica, kremšnita, Lino torta, savijače od jabuke i višnje, zagorski štrukli, makovnjača i orahnjača. Tim Podravkinih kuhara kuhao je i za više od 4.000 uzvanika na svečanosti otvaranja sajma te je predstavio jela iz svih hrvatskih regija.

Podrvaka Berlin foto 5

"Uvijek mi je drago da hrvatska kuhinja izaziva veliki interes i da je potražnja u našem restoranu na sajmu odlična. Okusi naših jela podsjećaju posjetitelje na godišnji odmor koji mnogi provode u Hrvatskoj. Zastupljene su sve regije Hrvatske u našemu Podravkinom restoranu tako da posjetitelji mogu dobiti potpun dojam o gastroponudi cijele Hrvatske", rekao je Zoran Delić, promotor kulinarstva iz Podravke, koji je dio tima hrvatskoga nacionalnog restorana na sajmu.

Jubilarni 85. sajam Zeleni tjedan predstavio je više od 1800 izlagača iz čak 72 zemlje svijeta na impozantnih 129.000 metra četvornih izložbenog prostora. Sajmom je ukupno prošlo više od 400.000 posjetitelja, na njemu je radilo čak 10.000 ljudi, a posjetilo ga je oko 200 istaknutih političara te 3.000 medijskih predstavnika iz 75 zemalja. Ruta za obilazak cijelog sajma bila je duga osam kilometara prilikom čega su posjetitelji imalti priliku isprobati i kupiti više od 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta.

P.hr/I.Grgić