Peptu svijet: Zdravi proizvodi za zdrave obroke

20. svibnja 2019.

Foto: Dubravka Fazlić/Peptu svijet

Nutricionisti u svojim savjetima često ističu kako je ključni dio zdrave prehrane uravnoteženost, koja se postiže različitim namirnicama u pravim količinama, a pet je glavnih skupina hrane: cjelovite žitarice, voće i povrće, proteini, mliječni proizvodi te masnoće i na kraju šećeri. Većina ljudi koji vode računa o svom zdravlju zna da je doručak najvažniji obrok u danu.

Uz doručak, važno je voditi brigu i o ostalim obrocima i namirnicama koje unosimo u tijelo. Međutim, prema istraživanju Harvard School of Public Health, preskakanje doručka veliki je pritisak na tijelo te je jutarnji obrok presudan za zdravlje.

Znaju to i u tvrtki Peptu svijet, koja u svome poslovanju naglasak stavlja na ravnotežu uma, duha i tijela, a njezina vlasnica Dubravka Fazlić spojila je svoje dvije velike ljubavi – rad s ljudima i proizvodnju hrane. U njihovim zagrebačkim pogonima nastaju kolači sa smanjenom količinom šećera, s kokosovim šećerom, od integralnog brašna, raw kolači, a kao zvijezda proizvodnje svakako se izdvaja granola. Riječ je o proizvodu koji je nastao u SAD-u kao varijanta doručka sa zobenim pahuljicama.

"Naša granola sadrži četiri sastojka, ali nema dodatnih šećera. Dakle, 100 grama naše granole ima 0,9 grama šećera, što je apsolutno fantastično jer to znači da nema dodanih šećera i nema dodanih ulja. Ja vjerujem u proizvod, i ne samo to: vjerujem da je budućnost proizvodnje u tome da je u proizvodu sve manje namirnica te da točno znamo što jedemo. Kada pročitamo sastav, trebamo se upoznati sa svim sastojcima proizvoda", kaže nam Dubravka Fazlić, koja je sama kreatorica svih recepata za svoje slastice.

Njezini proizvodi mogu se naći u trgovinama zdrave hrane, zatim kao ponuda u hotelima, a u planu je i izrada web shopa. Dubravka Fazlić trudi se kako bi što više sirovina potrebnih za izradu njezinih slastica bilo od hrvatskih proizvođača, a svaka namirnica koja se koristi pomno je birana.

Ovoj diplomiranoj ekonomistici svijet poduzetništva nije stran jer dolazi iz obitelji koja se bavila proizvodnjom pekarskih proizvoda. Uz proizvodnju, u svojoj tvrtki provodi edukacije, a posebno su posjećene radionice koje se temelje na grupnom radu.

“Svaka radionica obrađuje posebnu tematiku. Temi se pristupa kreativno, kroz igru, razgovorom, sudjelovanjem svih polaznika u grupi. Naše radionice su za velike i za male, a na njima izrađujemo širok spektar proizvoda - od zdravih keksića do pizze bez kvasca“, kaže Dubravka Fazlić ističući kako su radionice namijenjene svima koji su željni novih znanja, vještina i pozitivnih promjena.

 

Ilijana Grgić