Stručnjak otkriva: Pet stvari bez koje se ne ide u kupnju nekretnine

8. kolovoza 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kupovina nekretnine ozbiljan je i složen posao, u koji se bez obzira izgledaju li stan ili kuća idealno -  ne treba brzati. Riječ je o poduhvatu koji je dosta financijski zahtjevan te mu treba pristupiti vrlo koncentrirano, inače bi vas sve skupa moglo skupo koštati, kako živaca tako i novaca.

Boro Vujović, vlasnik najveće zagrebačke agencije za nekretnine Operete, gostujući u BizCastingu rekao je kako se divi i čudi ljudima koji bez odvjetnika kupuju nekretnine.

"Ja to ne bih nikada napravio", istaknuo je tada Vujović, navodeći kako je u poslovanju kod njegove agencije uvijek sve transparentno, profesionalno te da klijenti uvijek točno znaju što kupuju.

 Boro Vujović Biz
Boro Vujović/Foto: BizCasting

Vujović, koji je na tržištu nekretnina prisutan gotovo dva desetljeća, izdvojio je za Privredni.hr  TOP pet osnovnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati svi oni koji kupuju nekretninu.

Savjeti su jednostavni i svima razumljivi te lako primjenjivi: 

Unajmiti profesionalnog agenta - naknada koju plaćate u svakom slučaju je manja od malverzacija koje vas mogu zateći na tržištu.

Ukoliko se radi o rabljenoj nekretnini, utvrditi koliki su troškovi adaptacije - dobar troškovnik zlata vrijedi.

Pitati susjede iz zgrade 'kako je tu stanovati'?

Kod kupuje kreditom, informirati se prije davanja predujma koliko ste kreditno sposobni.

Provjeriti koliki je iznos pričuve i koji je energetski razred nekretnine.

I za sam kraj, kad kupite nekretninu, stan ili kuću računajte kako ćete morati u roku od 30 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, prijaviti poreznu obvezu ispostavi Porezne uprave na području gdje se nalazi nekretnina. Stopa poreza na promet nekretnina je tri posto od tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku njezina stjecanja, a plaća ga kupac.

P.hr/I.Grgić