Pet znakova koji u tren oka razotkrivaju lošeg lidera

28. lipnja 2020.

Foto: Shutterstock

Kad zaposlenici ne dobivaju alate, edukaciju, vrijeme ili resurse koji su im potrebni da dobro odrade svoj posao, njihov moral pada, prestaju se brinuti za ono što čine ili ne čine i, nažalost, već nakon nekoliko tjedana sve im postaje besmisleno. To je ponajprije posljedica lošeg upravljanja, odnosno nedostataka osobe koja vodi tim.

Marcel Schwantes, osnivač i glavni direktor razvoja ljudskih resursa u tvrtki Leadership From the Core, za magazin inc iznio je pet znakova koji razotkrivaju lošeg lidera.

Narcisoidne tendencije

Patološki narcisoidni menadžeri vrlo lako nekom zaposleniku mogu upropastiti karijeru. Joseph Burgo, autor knjige "Narcis koji poznajete: Obraniti se od ekstremnih narcisa u svijetu koji je posvećen njima", kaže da narcisoidni šefovi preziru svoje podređene i "igraju" tako da se oni osjećaju kao gubitnici, a on kao pobjednik. Ako vas šef ismijava na sastancima ili prijeti u situacijama kad vas treba, znajte da pored sebe imate osobu koja ima ozbiljan problem.

U svome ekstremnom obliku narcistički poremećaj ličnosti lidera nesretna je okolnost za zaposlenike, ali i za njega samog jer ovo mentalno stanje zahtijeva medicinsku pomoć.

Ne prepoznaju kvalitete zaposlenika

Lideri koji ne prepoznaju kvalitetne zaposlenike i ignoriraju njihov trud, ne čine loše samo tim pojedincima već i organizaciji u cjelini. Gallup je o ovoj temi anketirao više od četiri milijuna zaposlenika širom svijeta i došao do zaključka da su zaposlenici koji dobivaju redovite pohvale i priznanja produktivniji, povezaniji s kolegama, vjerojatnije je da će ostati u tvrtki, dolaze do boljih rezultata i imaju manje nezgoda na poslu.

Ljude tretiraju kao brojeve

U vodećim strukturama kompanija na zaposlenike se nerijetko gleda kao na pčele radilice koji su samo broj i trošak, a ne vrijednost za tvrtku. Često se premalo ulaže da bi oni bili sretni i zadovoljni jer je motiv za njihovo zapošljavanje bio isključivo produktivnost i profit. U takvom okruženju mala je vjerojatnost da će lider pokazati suosjećanje i cijeniti  zaposlenike. Kao rezultat takvog odnosa prevladavat će visoka razina stresa, neučinkovitost i izgaranje.

Previše kontrole

Radno okruženje nije nimalo ugodno ako šef želi mati kontrolu baš nad svim odlukama. To znači da ne vjeruje u svoj tim i da važne zadatke rijetko delegira drugima. Kod autokratskog stila upravljanja nema mjesta za raspravu ili dogovore, ali, nažalost, ima negativnih posljedica. Između ostalog, tvrdo vođenje tima ograničava kreativnost i ubija želju za učenjem novih stvari.

Ne dijele informacije

Oni koji su pročitali bestseler Patricka Lencionija "Pet disfunkcija tima", znaju da je temelj svakoga dobrog odnosa povjerenje - to je temelj njegove piramide. A povjerenja nema ako nema transparentnosti.

Zaposlenici koji rade za menadžere koji se ne ustručavaju razmjenjivati informacije više ih poštuju, inovativniji su te kvalitetnije i brže odrađuju radne zadatke.

Schwantes zaključuje da zadržavanje najboljih zaposlenika ovisi o tome kako se nadređeni prema njima odnose. Ključno je povezati se s njima i kvalitetno ih uključiti u poslovne procese, pomoći u njihovu u rastu i pružiti im sve što je potrebno za uspjeh.

P.hr/I.B.