Plaćat ćemo penale jer ne odvajamo otpad

18. rujna 2019.

Krešimir Sočković

Sasvim je izvjesno da Hrvatska, prvenstveno zbog inertnosti velikih gradova, neće prikupljati 50 posto odvojenog otpada do 2020., kako propisuje EU. Zanimljivo je da će penale u jednakoj mjeri plaćati i gradovi koji su već dosegli zadane ciljeve, kao i oni koji uopće ne razdvajaju otpad.

Trenutno prikupljamo tek oko 10 posto odvojenog otpada na razini države, pa stoga iz Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore apeliraju na državu, lokalne vlasti i građane da zajednički pomognu u otklanjanju problema novog sustava. Grupacija održavanja čistoće koja djeluje unutar Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore i okuplja više od 170 tvrtki s preko 10.000 zaposlenih, moli za razumijevanje građana u otklanjanju dječjih bolesti novog sustava.

Neki manji gradovi i općine su već postigli dobre rezultate, dok u većim gradovima priča nije tako pozitivna. No i kod nekih velikih gradova ima velikih pomaka, primjerice, Osijek ima preko 26 posto odvojenog prikupljenog otpada, drugi je Zagreb s 13 posto, dok Split ima ispod 3 posto. U velikim gradovima je teže postaviti sustav, a problem je što upravo o njima ovisi hoćemo li plaćati penale. Isto tako, čak 17,5 posto gradova nema evidentirano odvojeno prikupljenog otpada.

Prema regulativi EU-a odgovara cijela država, ali ona je delegirala odgovornost na gradove, pa će oni morati plaćati poticajne naknade. Najveći doprinos uspjehu zemlje može dati grad Zagreb, jer je tu najviše ljudi. Velika većina manjih gradova i općina je pokazala da se može uspjeti lokalno. Problemi su i dalje nedostatak edukacije, novaca i infrastrukture, ali, unatoč svemu tome, uz dizanje svijesti pojedinaca se može dosta toga napraviti, kažu komunalci.