Plenković: Proračunski višak nije uobičajeni sport u Hrvatskoj

16. svibnja 2019.

Foto: Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu i Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2018. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako su prihodi u iznosu od 129,4 milijarde kuna na visini plana. Od toga su porezni prihodi iznosili 78 milijardi kuna što je porast od tri posto u odnosu na 2017.

"Rashodi su bili 129,6 milijardi kuna, što je ispod plana. To je, u odnosu na 2017., povećanje od 3,7 posto. Imamo bolju apsorpciju fondova Europske unije, a to ima reperkusije i na rashodovnu stranu. S druge strane, imamo povećanje rashoda za mirovine, povećanje rashoda za zaposlene, ali imamo manje rashode za kamate", rekao je Marić te istaknuo kako je lani udio javnog duga u BDP-u smanjen za 3,2 postotna boda, te da je u posljednje tri godine javni dug smanjili za 10 postotnih bodova.

"Kada zatvorimo 2018. godinu, možemo biti zadovoljni jer unatoč svim izazovima koji su nastupili krajem godine glede Uljanika, pokazali smo da možemo odgovorno i transparentno voditi financije i odnositi se prema novcu proračunskih obveznika", rekao je Marić.

Premijer Andrej Plenković, komentirajući izvješće o Izvršenju Državnog proračuna, istaknuo je tri točke njihove politike.

"Jedno je odgovorno upravljanje javnim financijama, drugo su strukturne reforme poput mirovinske reforme, a treće je povlačenje investicija. Mi kontinuirano radimo na sva tri polja. Sada smo došli u fazu da dvije godine za redom imamo proračunski višak, a to nije uobičajeni sport u Hrvatskoj", rekao je premijer te dodao da je u Hrvatskoj posljednji suficit bio 1998. godine. 

P.hr/I.Grgić