Početkom prosinca otvaraju se podrumi peljeških vinarija

17. studenoga 2019.

Ilijana Grgić

Dani otvorenih vrata peljeških podruma, održavaju se duž cijelog poluotoka Pelješca i okupljaju više od trideset vinarija. Službeno započinju svečanim otvorenjem prve subote u prosincu 11 sati u stonskom Kaštiju, nakon čega ljubitelji vina, gosti i uzvanici kreću u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. To je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji je neodoljiv u svako doba godine.

Osim struke i ljubitelja vina, ovu manifestaciju od početka prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora koja organizacijski i financijski podupire hrvatske proizvođače vina kroz brend Vina Croatia Vina Mosaica.

Na Pelješcu se proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje plavca malog. Na južnim stranama okrenutim prema moru sunce tri puta obasjava lozu. Prvi put direktnim zračenjem po vinogradu, drugi put u lomu svjetlosti od mora prema vinogradu te od kamena prema lozi. Vinova loza stoljećima osigurava egzistenciju na ovom poluotoku, a sama tradicija uzgoja  nastavlja se i prenosi s koljena na koljeno.