Počinje nova era hrvatsko-kineskih gospodarskih odnosa

12. travnja 2019.

HGK

"Vrijeme je da se suradnja 16+1 u poduzetništvu i privatnom sektoru digne na znatno višu razinu. Vrijeme je da se svi planovi i mogućnosti o kojima razgovaramo već deveti put na ovakvim forumima pokrenu i ostvare", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 9. Poslovnom forumu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, održanom u sklopu 8. sastanka šefova vlada Kine i zemalja SIE-a.

Naglasio je da je suradnja na području resursa i infrastrukture hvalevrijedna, ali da je to samo temelj čija će se vrijednost pokazati u broju ljudi, tvrtki i proizvoda koji će tu infrastrukturu koristiti. "Naših 16 država vidim kao poveznicu Azije i Europe, a Hrvatsku kao ulaz u tu skupinu zemalja. Iskoristite naš geostrateški položaj, luke i već razvijenu infrastrukturu kao jednu od glavnih baza za širenje na jedinstveno tržište Europske unije", poručio je Burilović dodavši da trebamo osnažiti suradnju s Kinom u području inovacija te istraživanja i razvoja.

Premijer Andrej Plenković opisao je Hrvatsku kao malu zemlju s velikim afinitetima prema inovacijama, što potvrđuju brojni izumitelji tijekom naše povijesti. "Trgovinska razmjena Hrvatske i ostalih zemalja iz ove inicijative s Kinom narasla je pet puta u posljednjemu desetljeću. Udio se našeg izvoza u Kinu udvostručio jer Kina više ne stavlja naglasak samo na izvoz, već se okreće uvozu proizvoda i usluga iz inozemstva. To je prilika za sve nas", naglasio je Plenković istaknuvši i Pelješki most kao izvrstan primjer suradnje Hrvatske, odnosno EU i Kine.

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang ustvrdio je kako ovaj forum pokazuje da suradnja ima ključnu uslugu unutar inicijative 16+1. "Danas je tu više od 1000 sudionika, što je rekordan broj, i nadam se da nećete samo raspravljati, već da ćete ujedno doći do konkretnih poslovnih rezultata. Ova se inicijativa zalaže za slobodnu trgovinu jer je to ključ za jačanje odnosa među našim zemljama. Svima nam je u interesu da se naša gospodarstva što više povežu“, kazao je Keqiang, dodavši da su male i srednje tvrtke pokretači inovacija pa je za njih lansirana web-stranica koja će im služiti kao platforma za povezivanje. „Naše doba definira tehnološka revolucija. Tržišta su sve raznolikija pa je sve veća potreba za rastom trgovine. Tvrtke moraju jačati kako bi zadovoljile te potrebe, a ključ u svemu tome je obrazovanje. Stoga i tu stremimo povezivanju", poručio je, uz napomenu da je Kina otvorena za uvoz, posebice poljoprivrednih proizvoda.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako summit ima povijesni značaj za jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kine jer se susreće 130 velikih kompanija, više od 360 malih i srednjih tvrtki, zatim više od stotine sudionika iz financijskog sektora, agencije, startupi i mnogi drugi. "Cilj je naše ekonomske politike jasan. Želimo specijalizacijom i transformacijom hrvatskoga gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način", izjavio je Horvat uz napomenu da su investicije ključ tih aktivnosti.

U sklopu summita četiri su hrvatske tvrtke potpisale sporazume o suradnji s kineskim partnerima.

U sklopu summita četiri su hrvatske tvrtke potpisale sporazume o suradnji s kineskim partnerima. Stadion Kantrida i Top International Engineering Corporation (TIEC) o suradnji na projektu izgradnje novoga nogometnog stadiona u Rijeci potpisali su Memorandum razumijevanja o izgradnji budućeg stadionskog kompleksa Kantrida. Potpisnici za Stadion Kantrida d.o.o. bili su direktor riječke tvrtke Dean Šćulac i predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković koji je tom prigodom novinarima kazao kako je prije svega sam summit izvrsna stvar za Hrvatsku, a nakon toga se osvrnuo i na potpisani Memorandum. "Potpisali smo Memorandum o razumijevanju za Stadion Kantrida i u narednim mjesecima radit ćemo na tome da to završimo. Očekujem da se to napravi, mi radimo na ovome već godinu dana, ovo je samo jedan dio. Oni će doći i uložiti. Čut ćete još detalje", rekao je Mišković te dodao: "Prvo bih zahvalio premijeru, Vladi, Hrvatskoj gospodarskoj komori i svima koji su sudjelovali u ovako fantastičnoj stvari za Hrvatsku i vidjet će se sigurno u budućnosti da će sve ići nabolje, u investicije, što možda dosad nismo imali." Izjavio je i da se potpisivanje Memoranduma fantastično poklopilo sa summitom te kako se nada da će u izgradnji sudjelovati i hrvatske tvrtke. O broju mjesta stadiona i ostalim tehničkim detaljima Mišković nije mogao govoriti s obzirom na to da će o tome, kako je rekao, odlučiti investitor.

S istom kineskom kompanijom sporazum o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije potpisala je i naša tvrtka Eco Consult. Tvrtka Metamorfoza s kineskom je tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje Muzeja iluzija u Kini, a HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa. Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm, a Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

"TIEC će svoj doprinos dati pomažući Eco Consultu u uspješnoj primjeni tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu. Iskustvo i znanje TIEC-a u složenim građevinskim projektima te privlačenju kineskoga kapitala i resursa omogućit će Eco Consultu bržu implementaciju projekata i inovativnih tehnologija, jednako u Kini, koliko i u jugoistočnoj Europi", kazao je Goran Pavlović, direktor Eco Consulta.

Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza kazala je kako nastavljaju širenje i započinju suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Shanghaiu, a to je ujedno i izvrstan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine. "Planirano je otvorenje dosad najvećeg muzeja u lipnju 2019. Ovim putem zahvaljujemo Hrvatskoj gospodarskoj komori za kontakte s kineskim partnerima i dosadašnjoj pomoći u širenju ove jedinstvene priče", zaključila je Prstačić.

I.Z./P.hr