Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne za istočnu Hrvatsku

15. rujna 2020.

Foto: Shutterstock

Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne su za razvoj i opstanak istočne Hrvatske, poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore  iz koje uz ostalo ističu kako su važne investicije u preradbene kapacitete te energetske projekte poljoprivrednih gospodarstva.

"Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije", kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović, te ističe kako su oni kao komora zadovoljni što Vlada kao prvi cilj prema ekonomskoj suverenosti povezuje samodostatnost u hrani i nisko ugljičnu energetsku tranzicija. 

"Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova. Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljište jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK smatramo kako su u to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva", rekao je Jakopović. 

Iz Hrvatske poljoprivredne komore ističu kako poljoprivrednici regije istočna Hrvatska ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije, te da je nužno je taj zakon uskladiti s potrebama i zahtjevima poljoprivrednika. 

P.hr/I.G