Porinuta sekcija velikog kruzera u Brodosplitu

4. rujna 2019.

Foto: Brodosplit

S navoza u Brodograđevnoj industriji Split porinut je pramčani dio broda putničkog kruzera koji se nastavlja graditi u Anconi jednom od Fincantierijevih brodogradilišta u Italiji. Riječ se o mega bloku ukupne dužine 110 metara, širine 28 metara, visine 19,25 metara i porinjavane mase 4.400 tona. Veličina i značaj odrađenog posla, ekvivalent je potpunoj izgradnji jednog trajekta.

Mega blok uključuje pramčani bulb i donji dio forme pramca u koji su ugrađena dva bočna propelera (thrusteri), balastne i tankove goriva, kaljuže, crnih i sivih voda. Struktura trupa je s pet paluba s odrađenom pripremom za montažu putničkih kabina i interijera. Instalirani su kompletni cjevovodi, kabelske trase i sva druga oprema.

Do sada je više od 10.000 tona opremljenih sekcija - mega blokova za putničke kruzere isporučeno jednoj od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu, onoj Fincantieri, s kojom Brodosplit surađuje već godinama, ističe Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita."Brodosplit neprestano ulaže kako bi zadovoljio talijanskog kupca u pogledu kvalitete, mogućnosti, konkurentnih ponuda i rokova isporuke te smo uvjereni da će na obostrano zadovoljstvo naša dugoročna kvalitetna suradnja dovesti do novih ugovora između naših tvrtki", dodaje Debeljak.

P.hr/J.V.