Ovu godinu gospodarstvenici ocijenili dvojkom, iduću očekuju boljom

6. prosinca 2019.

Ilijana Grgić

Hrvatski poduzetnici ocijenili su u tradicionalnoj anketi Privrednog vjesnika stanje gospodarstva prosječnom ocjenom 2,48 ili, odnosno malo je falilo za navučenu trojku.

Optimizma ne manjka za iduću godinu jer čak 54 posto anketiranih planira rast prihoda, 32 posto ih drži da će ostati na istoj razini, dok pad očekuje tek desetina. Ministar financija Zdravko Marić, smatra kako oprezni optimizam trebamo staviti na stol i oprezno dozirati.

Pozitivna očekivanja o pitanju prihoda prelijevaju se i na otvaranje novih radnih mjesta. Tako 64 posto anketiranih gospodarstvenika u 2020. godini planira zapošljavati dodatne radnike. Petina anketiranih poduzetnika drži da će gospodarski rast u 2020. biti veći nego ove godine, dok ih 27 posto ne dijeli taj optimizam i smatra da ćemo rasti po nižim stopama od ovogodišnjih.

U sklopu predstavljanja poslovnih očekivanja dodijeljena je i nagrada za ekonomskog analitičara godine "Gorazd Nikić", koja je ove godine, prema glasovima gospodarstvenika, otišla u ruke Velimiru Šonji.