Prijevoznici ne prihvaćaju hrvatsko-slovenski dogovor

29. srpnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ne prihvaća predloženi hrvatsko-slovenski dogovor o režimu prijelaza preko državnih granica jer smatra da se radi o diskriminaciji prijevoznika iz dijelova Hrvatske koji njime nisu obuhvaćeni. Prošli tjedan je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo kako je sa Slovenijom dogovoreno da će od 1. kolovoza 2019. granične prijelaze Rupa i Pasjak moći koristiti teretna vozila mase veće od 7,5 tona, registrirana isključivo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj te u četiri dalmatinske županije. 

Prijelaze Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase vieće od 7,5 tona, registrirana isključivo u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, dok će Lupinjak i Razvor moći koristiti teretna vozila mase veće od 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ovim putem ponovno izražava oštro neslaganje s predloženim dogovorom. Udruga konstantno izražava nezadovoljstvo diskriminatornim i sramotnim postupanjem državnih tijela, a posebno prema prijevoznicima iz središnje Hrvatske i Slavonije te svim prijevoznicima koji su ograničeni u kretanju preko teritorija i granica vlastite zemlje", stoji u priopćenju Udruge.

Dodaju da Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika okuplja prijevoznike iz 18 hrvatskih županija te se odluke donose zajednički u interesu svih hrvatskih prijevoznika, bez obzira na sjedište ili veličinu pravnog subjekta.

"Stoga oštro odbacujemo optužbe o bilo kakvom favoriziranju ili dogovaranju u vlastitom interesu. Ove propise nije donosila Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika, već Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije. Unatoč svim našim inzistiranjima, zahtjevima, molbama i prijetnjama, ovo je rezultat političkih dogovora i trgovine", stoji u priopćenju.

Dodaje se da Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ne prihvaća predloženi dogovor i najoštrije osuđuje diskriminatorno postupanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Tražimo jednako postupanje prema svim hrvatskim cestovnim prijevoznicima i omogućavanje temeljnih sloboda kretanja ljudi, rada i kapitala", zaključuje se u priopćenju.

Prijevoznici HOK-a: Nismo zadovoljni djelomičnim rješenjima

I prijevoznici Hrvatske obrtničke komore  nisu zadovoljni djelomičnim rješenjima vezano uz hrvatsko-slovenski dogovor o režimu prijelaza preko državnih granica, jer njime nisu obuhvaćeni prijevoznici iz svih dijelova Hrvatske, u svom priopćenju ističu kako su prijevoznici iz Slavonije ostali zakinuti za korištenje za njih povoljnih graničnih prijelaza i to se nikako ne smije dopustiti. 

Napominju i kako zbog takvih okolnosti dio prijevoznika već sada otkazuje poslove i prodaje svoja vozila.

Stoga HOK traži da se otvori granični prijelaz Jurovski Brod za prijevoznike iz Slavonije. Također inzistiraju na tome da selektivan pristup propuštanja vozila nije pravedan i da hrvatskim prijevoznicima moraju biti omogućeni jednaki uvjeti prolaska.

HOK ostaje pri traženju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donese protumjeru nepropuštanja slovenskih teretnih vozila iz mjesta koja nisu pogranična poput Ljubljane, Maribora, Kranja itd.

Prijevoznici HOK-a podsjećaju da je zatvaranje graničnog prijelaza Mursko Središće s hrvatske strane rezultiralo "ovim diskriminatornim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije".

Stoga zahtijevaju od hrvatske Vlade da donese odluku o otvaranju istog graničnog prijelaza za hrvatske prijevoznike.

"Republika Hrvatska je članica EU i smatramo da joj Slovenija nema pravo diskriminatorno odrediti pravce cestovnog prometa teretnih vozila zatvaranjem granica", zaključuje se u priopćenju HOK-a.

Hina/P.hr