Prilagodili se situaciji i uz pomoć kupaca razvili nove proizvode

10. svibnja 2020.

Foto: Mativo

Posljedice pandemije koronavirusa odrazile su se i na poslovanje hrvatske tekstilne i odjevne industrije koja je ovisna o uvozu materijala i sirovina - uvozi se više od 50 posto svih sirovina i materijala, ali i o inozemnim tržištima jer se 50 posto proizvodnje izvozi. Zato su u ovim izazovnim vremenima domaće tekstilne tvrtke prisiljene prilagođavati proizvodnju i boriti se s preprekama koje je pandemija donijela, a istodobno čuvati radna mjesta.

Zagrebačka tvrtka Mativo, jedna od vodećih tvrtki na tržištu kućanskog tekstila i tkanina, zadržala je postojeći broj radnika jer se u jeku pandemije preusmjerila na proizvodnju zaštitnih maski te putem Hrvatske gospodarske komore povezala s drugim tvrtkama kojima su one bile potrebne, ali je uz pomoć svojih kupaca razvila neke nove proizvode.

Mnogi im kupci, koji dolaze iz turističkog sektora, u ovoj situaciji otkazuju narudžbe, kao i prehrambeni i neprehrambeni lanci, koji bilježe pad prodaje te vrlo oprezno i skromno naručuju robu. Zbog svega, kaže za Privredni Ivana Dičić, direktorica tvrtke Mativo, narušena je dinamika plaćanja i tvrtka bilježi znatan pad prihoda u odnosu na razdoblje prije pandemije.

"Snalazimo se, živimo i rješavamo probleme dan po dan, neizvjesnost je velika, ali ipak smo sretni i zahvalni što uopće radimo. Svakako bih pohvalila Hrvatsku gospodarsku komoru i Jagodu Divić iz Sektora za industriju. Redovito kontaktiraju s nama, brinu se, imaju nove prijedloge. Oduševljena sam takvom proaktivnošću", hvali Komoru Dičić.

Ivana DičićIvana Dičić/Foto: Mativo

U normalnim okolnostima tvrtka plasira proizvode u hotele i bolnice diljem Hrvatske, opskrbljuje i većinu trgovačkih lanaca, bavi se reklamnim proizvodima, a imaju i vlastitu trgovinu kućanog tekstila. Svoje proizvode izvoze u Sloveniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Mađarsku.

Teško do kupaca u inozemstvu

Pandemija je donijela poremećaje, pa su proizvodnju djelomično prilagodili novonastaloj situaciji te uz pomoć i podršku nekih starih, ali i novih kupaca, razvili  nove proizvode. Nakon zaštitnih maski, krenuli su i proizvodnjom jednokratne posteljine i jednokratnih artikala za zaštitu kreveta.

Problema s nabavom sirovina je bilo, ali veće prepreke, ističe Dičić, imali su prilikom transporta robe u inozemstvo.

"Dogodili su se određeni problem u vidu kašnjenja pojedinih isporuka sirovine prema nama, ali to je posljedica pandemije, koja je zahvatile sve dijelove svijeta. Tvornice s kojima surađujemo bile su zatvorene neko vrijeme. Prelazak granica prilikom dolaska robe u Hrvatsku nije predstavljao značajan problem. Više smo osjetili probleme u isporuci robe u strane države, koju bi u normalnim okolnostima isporučili u vlastitom aranžmanu, a do sada to za nas nije bilo moguće zbog mjera samoizolacije za naše vozače u povratku. No situacija će se i tu polako mijenjati", optimistična je Dičić.

MativoFoto: Mativo

Prilika za promjene

Zahvaljujući Vladinim mjerama pomoći, u Mativu nije bilo otpuštanja radnika. Posebno im je pomoglo to što u određenom trenutku nisu morali platiti PDV na uvoz, što je pomoglo u očuvanju likvidnosti.

Za solidarnost i disciplinu u ovih nekoliko mjeseci naša sugovornica Hrvatskoj daje čistu peticu, a u nadolazećem razdoblju, mišljenja je, treba povući poteze koji će poduzetnicima olakšati poslovanje.

"Bilo bi dobro kada bi se ova situacija iskoristila kao nova prilika za proširenje digitalizacije radi smanjenja troškova, povećanja efikasnosti i uštede vremena, smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta te, dakako, detaljno i pametno smanjivanje troškova državne uprave. Kad, ako ne sad!?", poručuje Ivana Dičić.

Ivana Barać