Proizvođačima šećerne repe 60 milijuna kuna

15. ožujka 2019.

Foto: Shutterstock

Vlada je u petak usvojila Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine, koji je ukupno vrijedan 60 milijuna kuna, a cilj mu je čuvanja proizvodnje te opstojnosti industrije šećera.

"Slijedom ukidanja proizvodnih kvota za šećer nastali su novi poremećaji na ovom tržištu i smanjen je interes proizvođača šećerne repe za sadnjom, što negativno utječe i na plodnost poljoprivrednog zemljišta i na opstojnost izvozne šećerne industrije, odnosno triju šećerana koje se nalaze u potpomognutim područjima", istaknula je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

Stoga je, kaže, Ministarstvo poljoprivrede izradilo prijedlog programa potpore za sektor šećera, u kojem će sudjelovati 840 proizvođača, uz uvjet da su u upisniku poljoprivrednika i da su dionici proizvodno vezanih potpora.

"Program je vrijedan 60 milijuna kuna, godišnje 20 milijuna kuna i financirat će se iz pozicija Ministarstva poljoprivrede", kazala je Vučković.

U obrazloženju odluke o donošenju programa podsjeća se kako je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska ušla u sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera.

Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj nacionalnu proizvodnu kvotu za proizvodnju šećera, a usporedo s primjenom sustava proizvodnih ograničenja započinje i trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom.

Sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera bio je u primjeni do 1. listopada 2017., ali se trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom nastavio i u tržišnoj 2018./2019. godini je proizvodnja šećera iz šećerne repe dosegnula najniže brojke.

Glavni razlog smanjenja proizvodnje, kako se navodi u obrazloženju, leži u padu cijena šećera na europskom tržištu zbog ukidanja ograničenja proizvodnje, što je dovelo i do narušavanja tržišta i disbalansa u sektoru te rezultiralo padom interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe, na što uvelike utječu i manje cijene koje mogu ponuditi domaći proizvođači šećera, pa se proizvođači okreću proizvodnji manje zahtjevnih kultura.

Stoga postoji bojazan u odnosu na mogućnost potpunog prestanka proizvodnje šećerne repe i zatvaranja šećerana što bi imalo dalekosežne posljedice na zaposlenost u manje razvijenim ruralnim područjima Slavonije i Baranje gdje se odvija najveći dio proizvodnje šećerne repe.

S obzirom da je godinama šećer jedan od najvažnijih hrvatskih izvoznih poljoprivrednih proizvoda, bez vlastite proizvodnje bi došlo bi do veće ovisnosti o uvozu i rasta cijena šećera u maloprodaji.

Stoga je cilj potpore zadržati interes proizvođača za bavljenje proizvodnjom šećerne repe, što je značajno ne samo zbog zadržavanja proizvodnje šećerne repe i opstojnosti industrije šećera već i zbog plodoreda i održavanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta, ističu iz Ministarstva.

Hina