Pustite dimnjačare da rade svoj posao!

5. studenoga 2019.

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Početak sezone grijanja znači i redovito održavanje dimnjaka i spojnih dijelova radi nesmetanog odvođenja dimnih plinova, što u konačnici pridonosi sigurnosti samih korisnika, materijalnih vrijednosti i zaštiti okoliša. Iako su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova, na terenu, pokazala je praksa, ta odluka ili nije donesena ili se tumači na različite načine.

"Zadaća je nas dimnjačara da preveniramo požare, trovanje ili štetu na imovini. Praksa je pokazala da se više od 90 posto takvih slučajeva događa kod osoba koje ne dopuštaju rad dimnjačara. Kao što jednom godišnje vozimo auto na tehnički pregled, tako bismo trebali minimalno jednom godišnje prekontrolirati dimnjak", istaknuo je voditelj Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić navodeći kako je jedan od najvećih problema u djelatnosti nedostatak radne snage jer nedostaje oko 500 dimnjačara. Problem su i različiti stavovi koje zauzimaju pojedini gradovi i općine u tumačenju Odluke.

"Situacija je takva da mi kao struka moramo proizvesti adekvatan kadar. Samo je moja tvrtka u posljednje tri-četiri godine osposobila 18 dimnjačara, i to govorimo o ljudima koji su imali završenu srednju školu, a prekvalifikacija za jednog dimnjačara stoji i do 100.000 kuna", rekao je Lončarić navodeći kako su jedina komunalna djelatnost koja ima kaznenu odgovornost.

Dejan LončarićDejan Lončarić

Najčešći razlozi neispravnosti dimnjaka neadekvatan je materijal, dotrajao dimnjak, nedovoljna radna visina i krive dimenzije dimnjaka. Isto tako, djelatnici dimnjačarske službe pri obilasku korisnika često nikoga ne zateknu kod kuće i time se pregled dimnjaka ne obavi, a korisnici se, unatoč ostavljenoj obavijesti, sami ne jave i ne pozovu dimnjačara.

Vlasnici dimovodnih i ventilacijskih objekata ne smiju dimnjačaru sprječavati pristup do mjesta za kontrolu, pregled, mjerenje i čišćenje dimovodnih i ventilacijskih objekata niti ga ometati u obavljanju dimnjačarskih poslova na kontroli i pregledu objekata. Pristup do istih, kao i vratašca za kontrolu i čišćenje, moraju uvijek biti slobodni, a sam rad dimnjačarske službe posebno je društveno važan jer služi kao mjera za sprječavanje požara, zaštitu života, zdravlja i sigurnosti ljudi, građevina i drugih materijalnih dobara, zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.


Ilijana Grgić