Ulazite u poduzetništvo, što izabrati obrt ili j.d.o.o.?

27. rujna 2020.

Sve one koji planiraju ući u svijet poduzetništva očekuje more novih informacija, a kako bi lakše ovladavali izazovima, važno je uz sebe imati stručnu osobu. Nema boljeg izbora od dobrog računovođe, koji će svojim znanjem i savjetima pomoći poduzetnicima. Svima onima koji ulaze u svijet poduzetništva Davor Brkić, vlasnik tvrtke RB Unigenito i predsjednik Udruženja računovođa HGK, na jednostavan način objašnjava razlike između obrta i j.d.o.o.-a.

Brkić navodi kako bi s aspekta jednostavnosti otvaranja odnosno zatvaranja poslovnog subjekta svakako preporučio obrt. S aspekta odgovornosti prevaguje j.d.o.o.

Razlika je i u tome što se u obrtu odgovara i svojom privatnom imovinom, dok se u j.d.o.o.-u za obveze društva odgovara samo do visine temeljnoga kapitala. No valja uzeti u obzir i mogući proboj pravne osobnosti, u kojem slučaju i u trgovačkom društvu direktor može odgovarati svojom imovinom, ako se dokaže da je s namjerom oštetio društvo ili vjerovnike. 

Rokovi osnivanja trenutno su dosta slični, pogotovo nakon uvođenja mogućnosti da se društvo otvori online putem aplikacije START, za što je potrebno samo nekoliko dana. Troškovi za otvaranje obrta u pravilu su nešto niži, tako da je to dodatna prevaga na strani obrta.

Također, evidencije koje je potrebno voditi za obrt koji se paušalno oporezuje znatno su jednostavnije od vođenja evidencija propisanih za trgovačka društva, s obzirom na to da su ona obveznici vođenja dvojnoga knjigovodstva.

 

 

P.hr/I.G./F.M.