Rasco će 30. godinu rada okruniti novim pogonom

1. lipnja 2020.

Foto: Rasco

Tvrtka Rasco iz Kalinovca obilježava 30 godina poslovanja. Okrugli rođendan simbolično su obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.rasco lynks

Od obrta do europske tvrtke

Osnivači kompanije Franičević i Paviša suočavali su se u posljednja tri desetljeća s brojnim izazovima, no uspjeli su razviti tvrtku koja je danas jedan od najvećih proizvođača komunalne opreme u Europi. Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanima… Godine 1990. dugogodišnji su prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša odlučili osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju. Obojica inženjeri, koji su od malih nogu vječito nešto istraživali i sastavljali, ubrzo su shvatili kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice. Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog vozila s obzirom na to da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično.

Godine 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica, kamionski vučni posipač RAS. Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata. "Naš početak, kao i početak svakoga privatnog poslovanja, nije bio jednostavan ni lak. Bili smo zaposleni samo nas dvojica, noću smo crtali, danju radili i tako 24 sata 7 dana u tjednu. No to nam nije bio problem jer smo obojica radili ono što volimo i imali pred sobom jasno zacrtani cilj - izgraditi održivu kompaniju za što su glavni preduvjeti zadovoljni zaposlenici i kvalitetni proizvodi. Međuvlasničkih razmirica nikad nismo imali jer se nismo vodili osobnim interesima, već smo novac zajednički ulagali u dobrobit tvrtke", Franičević i Paviša iznose kronologiju rasta i razvoja zajedničkog posla koji je rezultirao stvaranjem respektabilne tvrtke Rasco. Godine 1995. izgradili su prvu proizvodnu halu i imali 16 zaposlenih. Danas tvrtka zapošljava više od 400 ljudi u svoja dva pogona, u Kalinovcu i Senti u Srbiji.

Rasco

Tročlana uprava

Franičević i Paviša imaju po dvojicu sinova koji danas rade u kompaniji, dok su upravljanje prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od nasljednika. U odabiru zaposlenika, ističu, uvijek su se vodili kriterijima stručnosti, motiviranosti i iskustva, a ne kako se tko preziva, pa je Ivan Franičević postao predsjednik Uprave 2015. godine, tek nakon što je iskusio vođenje složenih organizacija poput njihove.

"Kompanija je brzo rasla, što je zahtijevalo drukčiji način vođenja. Najveće promjene učinjene su u jasnom definiranju strategije te poravnanju organizacije kako bi se ona mogla provesti na svim razinama. No duh spremnosti na velike odluke, brze pomake i ambiciozne projekte ostao je isti", navodi Ivan Franičević dodajući kako su zahvaljujući brzoj prilagodbi i u ovoj krizi uspjeli zadržati stabilnost poslovanja i očuvati sva radna mjesta.

Bez inovacija nema napretka

Izvjesno je da Rasco zbog novonastalih okolnosti neće ostvariti sve ciljeve rasta koje su postavili na početku godine jer 80 posto prihoda ostvaruju od izvoza, no s ranije pokrenutim investicijama u nove zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljaju planiranim tempom, svjesni da će one biti ključne za budući rast kompanije. "Bez inovacija nema napretka, a tvrtka je tu postavila visoke standarde predstavljanjem maloga univerzalnog vozila MUVO 2012. godine te lani prve hrvatske cestovne čistilice LYNX. Za oba smo vozila nagrađeni Zlatnom kunom za inovaciju", poručili su iz Rasca.

 

 

 

 

J.V./P.hr