Rasco predstavio prvu domaću kompaktnu čistilicu za javne površine

11. rujna 2019.

Foto: Rasco

Jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme - Rasco iz Kalinovca predstavio je javnosti svoj Lynx - prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu javnih površina. Prema najavama, ponudit će ga na više od 40 tržišta svijeta, a zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama, velikom autonomijom, okretnošću, učinkovitošću, udobnošću i jedinstvenim tehničkim rješenjima trenutno je najnaprednija kompaktna čistilica u svijetu.

Kako kaže suvlasnik i jedan od idejnih začetnika ovog proizvoda Darko Paviša, u proizvodu su željeli objediniti sve ono što nude za održavanje prometne infastrukture. "Taj proces traje već gotovo 30 godina, otkako smo kolega i ja krenuli u jednoj maloj zanatskoj radnji od ideje za usvajanje komunalnog programa do proizvoda koji je vrhunske kvalitete i sofisticiran te u svakom pogledu stvarna kruna naših nastojanja i uspjeha", ističe Paviša.

Uz samohodna vozila, Rasco u svom progarmu nudi i nadogradnje za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture, od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina te šumskih putova i vodotokova. Nude kompletna rješenja za sva vozila za održavanje komunalne infrastrukture, od kamiona, višenamjenskih vozila, do traktora. Projekt razvoja platforme Lynx sufinanciran je sa 16 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Kompletan razvoj ovog proizvoda podijeljen je u dvije faze, dodaje suvlasnik Rasca Frano Franičević. "U prvoj fazi riječ je o razvoju dizel-agregata na kompaktnoj čistilici zapremine dva kubika i koji je sada završen, a drugi dio razvojnog projekta razvoj je električne čistilice s kompletnim električnim pogonom. Očekujemo da ćemo to predstaviti sljedeće godine. Ukupna vrijednost projekta jest oko 25 milijuna kuna", naglašava Franičević. 

Pogoni ove tvrtke u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji zapošljavaju 400 ljudi, a 80 posto  prihoda ostvaruju od izvoza. Više od 70 proizvoda njihova portelja izvozi se u više od 40 zemalja svijeta na pet kontinenata.

Krešimir Sočković