Cijene nekretnina dosegle su plafon

30. listopada 2019.

"Potražnja je sve veća i mislim da čak nadmašuje ponudu. To se odnosi i na novogradnju i na stare stanove, kaže Jasminka Biliškov

Foto: Jasminka Biliškov/Privredni

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine povećane su za 2,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, a u odnosu na drugi kvartal prošle godine za visokih 10,4 posto. Ostvareni rast na godišnjoj razini najviši je od trećeg kvartala 2007. godine. Gledajući regionalno, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj snažno rastu u Gradu Zagrebu i na Jadranu, dok je na ostalim područjima rast skromniji.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić prošli je tjedan kazao da stanje na tržištu nekretnina podsjeća na ono uoči velike gospodarske krize. "Tržište se pjeni, a pjena je na razini one slične koja je bila prije početka krize", bio je slikovit guverner. U HGK su pak mišljenja da zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona. Ističu da je Hrvatska među sedam zemalja EU u kojima cijene i dalje ne dosežu pretkriznu razinu. „Ipak, tendencije kretanja cijena stambenih objekata zahtijevaju pozornost jer trenutno rastu dinamičnije od gospodarskog rasta te od rasta plaća i dohodaka kućanstava", kažu analitičari HGK te ističu kako u idućem razdoblju očekuju stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine i dopredsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, smatra da je tržište nekretnina, kad je riječ o cijenama, doseglo plafon i da se potpuno stabiliziralo. "Tržište je stabilno i mogu reći da su se cijene nekretnina stabilizirale. Razlog donedavnog rasta njihovih cijena možemo pripisati činjenici da su jako niske kamate na stambene kredite, ali i za realizaciju investicija u gradnju stanova. Kada tome pridodamo činjenicu da se građanima zbog minimalnih kamata ne isplati držati štednju u banci, dolazimo i do odgovora na pitanje zašto su, između ostalog, porasle cijene nekretnina. Građani u ovakvoj situaciji radije gotovinu plasiraju u nekretninu koju potom iznajmljuju nego se odlučuju za štednju u banci. U situaciji jako niskih kamata na štednju građani nisu motivirani držati štednju u banci. Kupci unaprijed rezerviraju stanove u novogradnjama što investitorima osigurava lakšu realizaciju investicije. Posljednjih mjeseci vidljivo je da su se cijene stabilizirale", pojašnjava za Privredni Jasminka Biliškov.

Potvrđuje da se osjeća snažan oporavak tržišta. "Potražnja je sve veća i mislim da čak nadmašuje ponudu. To se odnosi i na novogradnju i na stare stanove. Doduše, ponuda atraktivnih lokacija smanjila se jer je dosta toga već kupljeno. Mogu reći da je slična situacija i u Splitu i u Zagrebu", zaključuje Jasminka Biliškov.

Jozo Vrdoljak