MZLZ-u lani rasli prihodi i operativna dobit

30. lipnja 2020.

Foto: Zagreb Airport

Međunarodna zračna luka Zagreb objavila je godišnje izvješće za 2019. godinu. Objavljena su izvješća poslovodstva i revidirani konsolidirani i odvojeni financijski izvještaji za MZLZ kao Društvo te Grupu koju uz MZLZ čine i njegova ovisna društva MZLZ – Zaštita , MZLZ - Zemaljske usluge i  MZLZ – Hrana. 

Društvo je u 2019. godini ostvarilo operativnu dobit u iznosu 260,2 milijuna kuna što predstavlja rast od 12 posto u odnosu na 2018. godinu, a Grupa 277.325.000 kuna, rast od 11 posto u odnosu na 2018. godinu. Dobit iz poslovanja je također rasla u odnosu na prethodno razdoblje kod Društva za 25 posto, a kod Grupe za 18 posto. Društvo i Grupa su ostvarili rast od sedam posto svih prihoda koji odražavaju aktivnosti u zračnoj luci.  

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine je zabilježen rast u prometu veći od očekivanog, odnosno i to za šest posto u siječnju u odnosu na prošlu godinu i dva posto u veljači.

„Početkom ožujka 2020. zračna luka je proglašena najboljom europskom zračnom lukom u kategoriji 2 do 5 milijuna putnika za 2019. godinu. To je drugi put za redom da zračna luka bilježi najviše ocjene za kvalitetu usluge, prema istraživanju putnika. Međutim, u ožujku zbog utjecaja pandemije Covid 19 bilježi se iznimno snažan pad prometa, što nije bilo moguće predvidjeti niti očekivati. Početkom ožujka otkazane su mnoge izravne linije, granice s nekim državama su zatvorene, donesene su mjere o obveznim samoizolacijama za putnike koji dolaze iz inozemstva, pa je pad putnika od 30 posto, koji je zabilježen u prvoj polovici ožujka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, realan odraz takvih mjera“, priopćili su iz Međunarodne zračne luke Zagreb.

P.hr/ J.V.