Rusko visoko obrazovanje predstavlja se u Hrvatskoj

19. rujna 2019.

Rusija će biti zemlja partner 15. Sajma stipendija i visokog obrazovanja, koji će se održati 15. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 17. listopada 2019. na kampusu Sveučilišta u Rijeci. U Hrvatskoj će se po prvi puta predstaviti čak 11 vodećih ruskih sveučilišta koja će prezentirati mogućnosti studiranja u Rusiji za hrvatske studente. U sklopu bogatog popratnog programa Sajma ruski će profesori ujedno održati predavanja i radionice o mogućnostima studiranja u Rusiji za sve posjetitelje Sajma. Ovogodišnja novost u sklopu popratnog programa Sajma je i poslovni panel u kojemu će istaknuti predstavnici poslodavaca poput Rimac automobila, Infobipa, Lukoila te Tele 2 govoriti o znanjima i vještinama koje trebaju poslodavci te će predstaviti mogućnosti uspješnog prelaska iz sustava visokog obrazovanja na tržište rada. Organizator Sajma je Institut za razvoj obrazovanja.

Rusija kao zemlja partner ovogodišnjeg Sajma će se predstaviti s vodećim ruskim sveučilištima koji će predstaviti svoje studijske programe i stipendije za studije na ruskom, ali i na engleskom jeziku: Moscow State Technical University, Higher School of Economics, Saint Petersburg State University, Moscow State University of Psychology and Education, Moscow Polytechnic University, The National University of Science and Technology MISIS, Tula State Pedagogical University, Moscow State University of Food Production, Financial University, Russian Academy of Music i Plekhanov Russian University of Economics.

Osim predstavnika ruskih sveučilišta, na Sajmu će izlagati više od 50 institucija iz Hrvatske, drugih dijelova Europe, Sjeverne Amerike, Japana i drugih zemalja koje će pružati informacije o studijskim programima, programima stipendiranja, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i tečajevima stranih jezika.

"Sajam je središnji događaj u visokom obrazovanju u Hrvatskoj namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i njihovim roditeljima te nastavnicima i istraživačima koji će na jednom mjestu u jednom danu moći pronaći sve informacije o mogućnosti studiranja i priprema za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu", ističe Ana Biškup, voditeljica Sajma u Institutu za razvoj obrazovanja.

P.hr/J.V.