"Ruđer" 70. rođendan dočekuje uz investiciju od 72 milijuna eura

29. lipnja 2020.

Foto: Institut Ruđer Bošković

Uskoro će se navršiti sedam godina od pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a ovu obljetnicu Institut "Ruđer Bošković" dočekuje sa zavidnim portfeljem od čak 29 projekata, financiranih u sklopu najkonkurentnijeg programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., ugovorne vrijednosti za IRB od 14,6 milijuna eura. Povrh toga, do kraja godine IRB očekuje investiciju od 72 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova, što je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH u posljednjih 30 godina te prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka, navodi se u priopćenju Instituta.

Riječ je o projektu Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), čije je financiranje predviđeno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Upravljačko tijelo za provedbu ovoga strateškog projekta jest Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije (MRRFEU), dok je provedbeno tijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Potpisivanje Ugovora, koji će označiti početak dugoočekivanih radova na IRB-u, očekuje se tijekom ovog ljeta.

Projekt O-ZIP izravan je rezultat dokazane izvrsnosti znanstvenika IRB-a u ostvarenom broju znanstvenih publikacija, suradnji s gospodarstvom te korištenju europskih fondova.

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u sklopu europskih pretpristupnih fondova te nastavio putem projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i Obzor 2020. pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskoga socijalnog fonda.

Sredstvima iz navedenih programa financiranja IRB je ojačao svoj istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te znatno pridonio priljevu mozgova u RH.

Ovu tvrdnju potkrepljuje ljudski potencijal od više od 550 znanstvenika i istraživača, s gotovo 200 doktoranada i 40 inozemnih znanstvenika te činjenica da je trećina od ukupnog broja znanstvenika povratnika u RH zaposlena upravo na IRB-u.

Još od svoga uspješnog sudjelovanja u europskim pretpristupnm fondovima IRB se čvrsto pozicionirao kao vodeći znanstvenoistraživački institut u RH po povlačenju europskih sredstava. U tom smislu, kao i u kontekstu priljeva mozgova i suradnji s gospodarstvom, IRB je izgradio status strateškog partnera hrvatske vlade. Upravo je na takvom snažnom partnerstvu zasnovan i kapitalni projekt IRB-a O-ZIP.

"Projekt O-ZIP kruna je višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a prema još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu. Zahvaljujući ovom projektu, imat ćemo priliku prvi put nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti nužnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji", rekao je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Pojašnjava da je O-ZIP po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova trenutno četvrti strateški projekt u RH i najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća.

null

David M. Smith / Foto: IRB

''U trenutku kad se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa, postajemo svjesni više nego ikada koliko je važno domaćim znanstvenicima osigurati uvjete za rad kakve imaju njihovi kolege u europskim i svjetskim institucijama. Samo tako naši će znanstvenici moći pravodobno odgovoriti na aktualne izazove i u pitanju sigurnosti i zdravlja naših građana, ali i gospodarskog napretka zemlje. U tom smislu pozitivna odluka o ovome kapitalnom ulaganju iz strukturnih fondova nedvojbeno potvrđuje da su europski i domaći centri odlučivanja prepoznali sposobnost i potencijal znanstvenika IRB-a", zaključio je dr. Smith.

 

P.hr/I.B.