Šesti Transformers Roadshow: Nagrađena četiri najbolja inovativna projekta

29. rujna 2019.

Foto: SHF

Islamska razvojna banka (IsDB) u suradnji s Bosna Bank International (BBI) nagradila je četiri projekta u okviru natjecanja u inovacijama Transformers Roadshow. Natjecanje je pokrenula IsDBu u cilju promocije ideja koje će doprinijeti ubrzanju realizacije jednog ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN).

Po 3.000 dolara i priliku da se predstave na svjetskom natjecanju u inovacijama, trećem Transformers Summitu u Senegalu, dobili su projekt Aide Hajdarpašić-Saračević i Edina Hamzića pod nazivom "Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma za stvaranje umjetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma", projekt "From Lab Test to Diagnosis", aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi autora Anesa Jogunčića, Esmeralde Tabaković, Semire Galijašević, Tamare Jovović-Sadiković i Zane Tafi te projekt "Osnovna.ba – Facebook za obrazovanje", inovativna i interaktivna plarforma za online edukaciju za učenje u BiH, namijenjena učenicima osnovnih škola, grupe autora koju čine Dijana Memišević, Nermin Hadžić, Salem Rašljanin i Zlatko Memišević iz Sarajeva.

Posebnu nagradu ocjenjivačkog odbora dobio je projekt "Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane", grupe autora koju čine Abdulah Gagić, Ajla Ališah i Maja Varatanović iz Sarajeva.

Natjecateljima, sudionicima, kao i počasnim gostima Transformers Roadshow koji je održan u Domu mladih Centra Skenderija u okviru Sarajevo Halal Fair SHF 2019 dobrodošlicu su poželjeli Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, dr. Hayat Sindi, viša savjetnica predsjednika IsDB za znanost, tehnologiju i inovacije i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International. Timovi koji su ušli u uži izbor predstavili su svoje ideje ocjenjivačkom odboru iz javnog i privatnog sektora kojeg je vodila dr. Hayat Sindi.

Priliku za predstavljanje u finalu dobilo je 15 inovativnih projekata, za koje je selekcijom utvrđeno da zadovoljavaju uvjete i kriterije ovog natjecanja.

Pokrenut u srpnju 2018. godine, Transformers Roadshow jedna je od inicijativa Fonda za nauku, inovacije i tehnologiju osnovanog s ciljem da podrži strateški fokus IsDB na izgradnji kapaciteta i razvoju ljudskog kapitala. Prethodna natjecanja održana su u Kazahstanu, Bangladešu, Nigeru, Pakistanu i Uzbekistanu.
Natjecanje, koje je organizirano u partnerstvu s Bosna Bank International, privuklo je više od stotinu poduzetnika, znanstvenika i inovatora iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi predstavljeni projekti ocijenjeni su prema njihovoj usklađenosti s Ciljevima održivog razvoja UN, uključujući i druge faktore poput inovativnosti, uticaja i dostignuća, praktičnosti, skalabilnosti, odosno, sposobnosti prilagođavanja povećanim zahtjevima obrade na predvidiv način, bez da postane previše kompleksan, skup i nepraktičan, održivosti, potencijala za patentiranje i komercijalizacije.

 

P.hr