Solidan rast obujma građevinskih radova

20. rujna 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U srpnju je obujam građevinskih radova u odnosu na prethodni mjesec povećan za 4,1 posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim privremenim podatcima DZS-a što je rezultiralo i nastavkom solidne dinamike rasta na godišnjoj razini od 6,9 posto prema kalendarski prilagođenim podatcima. Hrvatska gospodarska komora u svim komentaru ističe kako je  riječ je o kontinuitetu rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini koji, uz tri izuzetka, traje od početka 2016. godine, a dodatno je učvršćen od kolovoza prošle godine otkad se bilježi simultan rast obujma radova na zgradama i na ostalim građevinama.

"Štoviše, pri sve učinkovitijem korištenju raspoloživih sredstava iz fondova EU, od veljače ove godine jasno je izražena tendencija bržeg rasta obujma građevinskih radova u niskogradnji u odnosu na radove u visokogradnji. Tako su u srpnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, radovi na zgradama povećani za 5,2 posto, dok je istodobno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama porastao za 9,4 posto. Iako je dinamika rasta građevinske aktivnosti u posljednjim mjesecima spuštena s dvoznamenkastih razina na kojima se kretala u prva tri mjeseca ove godine, ona je i dalje relativno visoka u odnosu na gospodarski rast i na rast koji se ostvaruje u drugim djelatnostima. Tako je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bruto dodana vrijednost građevinarstva povećana za 7,6% što je znatno više od rasta BDV-a ukupnog gospodarstva i više od rasta BDV-a svih ostalih djelatnosti", stoji u komentaru HGK-a.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen rast obujma građevinskih radova od 9,7 posto, uz rast radova na zgradama od 8,8% i radova na ostalim građevinama od 11,1 posto.

Rast građevinske aktivnosti zabilježen je i u Europskoj uniji gdje je u srpnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ona povećana za 1,7 posto, uz rast radova na zgradama za 1,3 posto i radova na ostalim građevinama za 2,5 posto. Od 18 zemalja za koje su trenutno raspoloživi podatci, rast je zabilježen u 16, a pad u dvjema zemljama. Pritom je rast viši nego u Hrvatskoj zabilježen samo u Rumunjskoj od 39,5 posto i Mađarskoj 32,9 posto, dok je pad građevinske aktivnosti zabilježen u Slovačkoj od 7,7 posto i Francuskoj  od 2,5 posto. Od ožujka prošle godine rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj kontinuirano nadmašuje prosječan rast ostvaren u EU.

Pri nastavku gospodarskog rasta, zadržavanju povijesno niskih kamatnih stopa, raspoloživosti visokog iznosa sredstava iz fondova EU te primjeni poticajnih mjera u rješavanju stambenog pitanja, očekuje se nastavak investicijske aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji, a time i nastavak rasta obujma radova u građevinarstvu. To potvrđuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom na to da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano 12,2 posto više građevinskih dozvola, uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 40,7 posto.  

P.hr/I.Grgić