Varaždinski Solvis u Include ulaže četiri milijuna kuna

15. svibnja 2019.

Foto: Include

Stjepan Talan, direktor tvrtke Solvis, hrvatskog proizvođača fotonaponskih modula, izravno investira četiri milijuna kuna u Include - proizvođača pametnih klupa u investicijskom ciklusu koji je trenutno otvoren. Solvis inače zapošljava 180 djelatnika, a u 2017. godini ostvarili su više od 600 milijuna kuna prihoda s 95 posto izvoza.

Kako je na Facebooku objavio Ivan Mrvoš, direktor Icludea i izumitelj pametne klupe, sa Solvisom rade još od 2015. godine, kada su dizajnirali fotonaponske module koji se koriste na pametnim klupama Steora. "Vjerujemo kako će ova investicija označiti početak strateške suradnje između dvije tvrtke. Do sada su na tisućama klupa, na 43 globalna tržišta, instalirane tisuće Solvisovih modula, što znači da kao dio hrvatskih pametnih klupa u svijet odlaze i hrvatski fotonaponski moduli", kaže Mrvoš i dodaje kako mu je iznimno drago što je suradnja sa Solvisom dobila novu dimenziju.

"Naša tvrtka u proteklih nekoliko godina intenzivnog razvoja došla je do naprednih rješenja za kontrolu korištenja i prijenosa energije iz fotonaponskih modula u baterijske sustave, koje također samostalno razvijamo. To znači da, uz ugradnju Solvisovih fotonaponskih modula u naše proizvode, postoji mogućnost da zajednički ponudimo cjelovita rješenja koja uključuju kontrolu punjenja, napredne baterijske sustave, udaljenu telemetriju te daljinsku nadogradnju raznih sustava", ističe Mrvoš.

Kako kažu u Includeu, u njihovu tvrtku još je uvijek moguće investirati i putem platforme Funderbeam, što je drugi izvor financiranja u ovoj rundi, izvan privatnih ulagača. Do sada je u Include putem nje uloženo više od očekivanih 1,2 milijuna eura. Kampanja traje još osam dana i do sada su ulagači uložili 1,43 milijuna eura. 

Do sada je tvrtka instalirala svoje pametne klupe u više od 250 gradova u 42 države, a samo u prošloj godini prodali su ih 445 komada te imali prihode od 1,2 milijuna eura i dobit nešto manju od 30.000 eura.

Krešimir Sočković