Sotheby’s organizira aukciju bijeloga istarskog tartufa

22. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Turistička zajednica Istarske županije u suradnji sa svjetski poznatom aukcijskom kućom Sotheby’s, u ponedjeljak, 25. studenoga, prvi put u Londonu organizira aukciju istarskoga bijelog tartufa.

Event će se održati u prestižnom Harry's Baru u Mayfairu - elitnom području londonskog West Enda, jednom od najekskluzivnijih privatnih klubova čiji su članovi predstavnici londonske elite, međunarodni jetsetteri te UHNW pojedinci.

TZ Istarske županije aukciju organizira u suradnji sa svjetski poznatom aukcijskom kućom Sotheby's, koju će voditi njen predsjednik za UK Lord Dalmney te uz potporu PR agencije FOX Communication iz Londona.

Uz aukciju, gosti će imati priliku uživati u večeri na bazi istarskoga bijelog tartufa, ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina iz Istre. U ovom važnom projektu za Istru sudjeluje i vodeća tvrtka za preradu i prodaju tartufa Zigante tartufi iz Plovanije kod Buja, koja će osigurati glavne sastojke za aukciju i istarsku večeru.

Naime, aukcija će se provoditi u četiri dijela, a bit će namijenjena i prisutnim gostima i zainteresiranima koji će licitirati telefonskim putem. U prvom dijelu licitirat će se tartufi manjih dimenzija, u drugom dijelu oni srednjih dimenzija, zatim će se licitirati paket-aranžman Doživljaj tartufa u Istri, a u završnici najveći tartuf sezone, zbog kojeg je večera rasprodana u samo nekoliko sati. Velik dio onih koji nisu uspjeli rezervirati mjesto na listi su čekanja u nadi da će se koje mjesto u međuvremenu osloboditi.

Najvažnije je spomenuti da će sva prikupljena sredstva od prodaje tartufa na aukciji ići u dobrotvorne svrhe.

Pored istarskih bijelih tartufa, bit će predstavljena istarska ekstra djevičanska maslinova ulja obitelji Chiavalon koja će biti servirana uz specijalitete na bazi tartufa te prisutna na svim stolovima Harry's Bara kako bi svakom od prisutnih gostiju bila dostupna za degustaciju. Uz ekstra djevičanska maslinova ulja, otmjenoj publici bit će servirana vina obitelji Kozlović iz Momjana, malvazija, teran i momjanski muškat.

„Istra pridaje sve veću važnost tržištu Ujedinjenoga Kraljevstva gdje se već dugi niz godina ulažu veliki napori u promociju te se radi na povećanju prometa UK gostiju, intenziviranju postojećih te otvaranju novih aviolinija - posebno u razdoblju pred i posezone. Također, od prošle godine TZ Istarske županije surađuje s londonskom PR agencijom FOX Communication, tako da je Istra sve prisutnija u tamošnjim medijima i događajima, zbog čega regija bilježi sve veći rast britanskih gostiju. Nakon specijala Time Out Istria za englesko govorno područje, koji je bio u cijelosti posvećen našoj regiji, TZIŽ intenzivno radi na tome da postane poznatija u Londonu i njegovoj široj okolici, s fokusom na goste srednje-više i više platne moći, pa je ova aukcija tartufa i jedna od aktivnosti koja će pomoći Istri da izgradi svoj imidž i reputaciju destinacije Istre. Vjerujem da će ova aukcija pridonijeti afirmaciji brenda Istre“, izjavio je direktor TZIŽ-a Denis Ivošević.

Sotheby's okuplja kolekcionare umjetničkih djela svjetske klase još od 1744. godine, a postala je prva međunarodna aukcijska kuća nakon što se iz Londona proširila u New York (1955.). Bila je prva aukcijska kuća koja je ostvarila prodaju u Hong Kongu (1973.), zatim Indiji (1992.) i Francuskoj (2001.) te postala prva međunarodna aukcijska kuća likovnih djela u Kini (2012). Danas Sotheby's ima globalnu mrežu s 80 ureda u 40 zemalja svijeta te vodi aukcije na deset različitih prodajnih mjesta, uključujući New York, London, Hong Kong i Pariz. Sothebyjev program BidNow također omogućava posjetiteljima da pogledaju sve aukcije uživo putem interneta i da daju ponude iz bilo kojeg mjesta na svijetu.
Jedan je od starijih Sothebyjevih aukcionara Harry Dalmeny pridružio se Sothebyju 1991. godine, inicijalno radeći u odjelima za stare majstore, namještaj i srebro. Godine 1993. pridružio se odjelu prodaje nekretnina te postao direktor 1999. godine. U veljači 2003. godine Lord Dalmeny imenovan je predsjednikom Sothebyjeve Olimpije i sada, kao sastavni dio predsjedatelja ureda u New Bond Streetu, ima izvršnu odgovornost za poslovni razvoj. Njegova uloga uključuje odnose s klijentima, te je razvio bliske veze s mnogim vodećim kupcima i trgovcima diljem svijeta.

J.V./P.hr