Što su Wolt, Glovo i PauzaGO donijeli gradovima?

7. studenoga 2019.

Foto: Shutterstock

Olakšali su i poboljšali urbanu svakodnevicu te popularizirali posao dostavljača, a korisnici su ih, čini se, dočekali raširenih ruku. Oni su Wolt, Glovo i PauzaGO, a njihovi predstavnici će o prednostima i izazovima poslovanja u Hrvatskoj govoriti na ovogodišnjem izdanju konferencije Digital Shapers.

Elmira Majerić s PauzeGO, Teo Širola iz Glova te Matko Katanec iz Wolta na panelu Meals on Wheels otkrit će kako su se prilagodili izazovima na tržištu, zašto je digitalna transformacija bila presudna za pokretanje njihova posla te zašto su dostavljači na biciklima toliko popularni. Restorani i trgovine jedva su ih dočekali jer su im olakšali poslovanje, a korisnike je oduševila lakoća i jednostavnost narudžbe.

U Hrvatskoj se prošle godine pojavio finski Wolt, međunarodni servis za dostavu hrane. Aplikacija je ubrzo postala najbolje ocijenjena platforma na Google play Storeu i App Storeu u kategoriji hrane i pića, a korisnici danas mogu birati između 5.000 restorana u više od 40 europskih gradova.

„Mogućnost praćenja cijelog procesa u stvarnom vremenu, od trenutka slanja narudžbe pa sve do dolaska na korisnikovu adresu, uključujući i praćenje lokacije dostavljača, nešto je s čime se domaće tržište do prije godinu dana susrelo jedino kod usluge prijevoza taksijem (Uber, Bolt). Digitalna transformacija na području ugostiteljske industrije tek se zahuktava, a prema procjenama tržište online-narudžbi i dostave hrane u narednim godinama nastavit će rasti te doseći vrijednost od čak 200 milijardi dolara“, istaknuo je Matko Katanec, generalni direktor Wolta za Adria regiju.

Matko KatanecMatko Katanec

Druga aplikacija koja je uvelike utjecala na urbani život jest Glovo, startup iz Barcelone koji posluje u Europi, Srednjoj i Južnoj Americi te u Africi. Posebnost je Glova što uz hranu dostavlja i sve ostalo, pa je tako u vrlo kratkom roku postao sinonim za dostavu bilo kojeg proizvoda u Zagrebu.

"U Hrvatskoj je relativno nedavno započela transformacija u domeni brze dostave. Od samog lansiranja prije nekoliko mjeseci, aplikacija Glovo bilježi sjajne rezultate i želimo nastaviti u tom smjeru. Reakcije korisnika, naših dostavljača, restorana i trgovina su izvrsne, a o prednostima i nedostacima poslovanja u Hrvatskoj govorit ćemo na konferenciji Digital Shapers. Naša je vizija približiti praktičnost tehnologije svima, stvarajući pritom priliku za zaradu tisućama dostavljača", najavio je Teo Širola, generalni menadžer tvrtke Glovo Hrvatska.

Teo ŠirolaTeo Širola

Već etablirana, poznata platforma za dostavu hrane Pauza.hr ovog ljeta obilježila je deset godina postojanja na hrvatskom tržištu i pritom predstavila novu uslugu PauzaGO za naručivanje hrane iz bilo kojeg restorana bez troškova dostave.

„Ulaganjem u odnose između korisnika, restorana i Pauze, stvorili smo naviku naručivanja hrane online. Danas, dostavljanjem hrane svojim korisnicima sudjelujemo u kreiranju novog iskustva u dostavi hrane. Uz besplatnu dostavu, širok izbor i odnose koje gradimo kreiramo win – win – win prilike za sve“, dodala je Elmira Majerić, direktorica Pauza.hr-a.

Zanimljivi paneli i ove godine čine program konferencije Digital Shapers u organizaciji RTL-a Hrvatska. Dubinska je transformacija društva i gospodarstva neophodna, a upravo tu svijest podiže konferencija koja će se održati 28. studenoga u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. 

Elmira Majerić

Elmira Majerić
P.hr