Suzbijanje sive ekonomije: Porezna i Carinska uprava kreću u akciju

14. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

​Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave radi sprečavanja sive ekonomije, zaštite državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 15. do 21. kolovoza nadzore fiskalizacije na cijelom području Hrvatske. Nadzori će se s posebnim naglaskom provoditi na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost na terenu, objavila je Porezna uprava.

Kako se navodi na web-stranici Porezne uprave, pod povećalom će biti porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:
- H 49.39 - Ostali kopneni prijevoz putnika, d. n.
- I 56 - Priprema i usluživanje hrane i pića
- G 47.8 - Trgovina na malo na štandovima i tržnicama.

U Poreznoj upravi podsjećaju da su porezni obveznici, koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini, obvezni promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način. Poručuju da u sustavu fiskalizacije svakodnevno prate i analiziraju podatke o fiskaliziranim računima i na temelju obavljene analize rizika provode nadzorne aktivnosti.

Ministarstvo financija - Porezna uprava 1. srpnja 2019. pokrenulo je novu kampanju i nagradnu igru "Bez računa se ne računa" te građane pozivaju da se i ovaj put aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu. Podsjećaju da je u tijeku prvo kolo nagradne igre koja traje do 24. ožujka 2020. godine.

Porezna poziva građane da zatraže račun za svaki kupljeni proizvod i obavljenu uslugu, da provjere ispravnost računa na OVOJ poveznici te da svaku nepravilnosti prijave Poreznoj upravi.
"Jer, novac namijenjen državnom proračunu jest i vaš novac!", poručili su.

P.hr/I.B.