U poslovanju s hranom svi moraju znati svoje odgovornosti

26. studenoga 2020.

HGK je organizirala besplatnu HACCP radionicu kao dio Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom

Foto: Shutterstock

U proizvodnji i distribuciji hrane jedan od najznačajnijih aspekata njena je kvaliteta i sigurnost, a obveza je poslovnih subjekata da tržištu pruži kvalitetnu hranu s određenim nutritivnim svojstvima i organoleptičkim osobinama, ali istodobno i higijenski ispravnu, sigurnu za zdravlje potrošača. Integrirani sustav kontrole sigurnosti hrane predstavlja HACCP sustav koji se zasniva na preventivnom pristupu, što pridonosi smanjenju rizika po zdravlje stanovništva.

Hrvatska gospodarska komora organizirala je besplatnu HACCP radionicu, kao dio Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom, ali i voditeljima i članovima HACCP tima koji u praksi uspostavljaju, provode i održavaju sustav sigurnosti hrane kao zakonodavnu obvezu povezanu s odredbama Zakona o hrani te svima zainteresiranima u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji na bilo koji način sudjeluju u provedbi toga zakonodavnog okvira u proizvodnji, preradi ili distribuciji hrane u prehrambenom lancu.

"Mislim da je izuzetno važno da se prate aktualne edukacije u području HACCP-a, kao što je i ova radionica jer će to povećati kapacitete hrvatskoga gospodarstva u skladu s tim standardima", poručio je uvodno Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK i voditelj Službe za obrazovanje i informacijsku sigurnost, navodeći kako je na edukacijama koje je do sada organizirala HGK sudjelovalo više od 20.000 osoba te da su sve te edukacije bile u funkciji podizanja kapaciteta njihova znanja.

Od farme do stola

Stručnjakinja za HACCP edukacije Nevenka Gašparac predstavila je propise u području sigurnosti hrane te pojasnila obveze subjekata u poslovanju s hranom. Na radionici je istaknuto kako je primjena HACCP-a vrlo važna za proizvođače hrane s pozicije zaštite potrošača te široko rasprostranjena u razvijenom svijetu, dok je u EU i zakonski obvezna. 

Naime, svaki pojedinac koji posjeduje, upravlja ili radi u proizvodnji hrane u EU, prema odredbama direktive, mora uvesti sustav sigurnosti HACCP. Inače, sustav je prilagođen svim vrstama prehrambenih proizvoda i svim fazama proizvodnje i rukovanja – 'od farme do stola'.

"Sigurnost hrane jest i veliko gospodarsko pitanje jer smo imali prilike vidjeti kako su mnoge tvrtke u svijetu upravo zbog toga morale staviti ključ u bravu. Hrvatski proizvođači i distributeri te ugostiteljski objekti dokazali su se kad je riječ o sigurnosti hrane u svim situacijama u kojima su bili. Posebno je to očito za vrijeme ljeta kada ugošćuju veliki broj turista i kada su prilikom posluživanja hrane temperature više", istaknula je Nevenka Gašparac navodeći kako svi oni koji posluju s hranom moraju znati svoje odgovornosti.

HACCP sustav sastoji se od dvije osnovne komponente: prva predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi proizvodnje hrane i procjenu značaja tih opasnosti po ljudsko zdravlje, dok dio koji se tiče kritične kontrolne točke predstavljaju faze u proizvodnji u kojima se može spriječiti ili eliminirati rizik po sigurnost hrane ili njegov utjecaj svesti na prihvatljivu razinu i provoditi njihova kontrola. 

Grane prehrambene industrije koje zahtijevaju ovaj sustav jesu proizvodnja, prerada i pakiranje, organska prehrambena industrija, zatim skladištenje, transport i distribucija te priprema i distribucija hrane – za potrebe bolnica, dječjih ustanova, hotela, restorana, zrakoplovnih i drugih kompanija - te, na kraju, trgovina i sektor ugostiteljstva.

P.hr/I.Grgić