Tenzije između SAD-a i Kine srušile svjetske burze

11. kolovoza 2019.

Foto: Pexels

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je ponajviše posljedica tenzija u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 0,75 posto, na 26.287 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,5 posto, na 2.918 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 posto, na 7.959 bodova. To je drugi tjedan zaredom kako su ti indeksi pali, pa su se dodatno odmaknuli od rekordnih razina, dosegnutih pred kraj srpnja.

Svjetske su burze pod pritiskom posljednjih desetak dana, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz jer, kazao je, Kina dosad u pregovorima nije ispunila prije zadana obećanja.

Kina je, pak, početkom prošloga tjedna odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Kineska središnja banka odredila je, naime, u ponedjeljak tečaj iznad 7 juana za dolar, zbog čega je cijena kineske valute zaronila na najnižu razinu u 11 godina.

To je uznemirilo ulagače i izazvalo strahovanja da će Kina koristiti tečaj u trgovinskom ratu sa SAD-om. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu.

U strahu da će taj sukob naštetiti svjetskom gospodarstvu, polovicom tjedna središnje banke Indije, Novog Zelanda i Tajlanda smanjile su kamatne stope, a špekulira se i da bi američki Fed mogao sniziti kamate čak u tri navrata do kraja godine, nakon što ih je nedavno srezao za 0,25 postotnih bodova.

Ipak, kineska središnja banka odredila je kasnije tečaj ispod psihološki važne razine od 7 juana za dolar, što je umirilo ulagače.

„To je signal kineske strane da želi zadržati juan stabilnim. No, to pokazuje i kako se brzo situacija može promijeniti. To određuje ton na tržištu i jedan je od uzroka straha”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Strahovanja ulagača od jačanja trgovinskih tenzija ponešto su splasnula polovicom tjedna nakon poruke iz Bijele kuće da Trump planira pozvati kinesku trgovinsku delegaciju na pregovore u rujnu. Zahvaljujući tome, u drugom dijelu prošloga tjedna svjetske su burze nadoknadile dio gubitaka od početka tjedna, no trgovalo se nesigurno.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,1 posto, na 7.253 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,5 posto na 11.693 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 5.327 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,9 posto, na 20.684 boda.

Hina/P.hr