Tri hrvatska brenda koja uspješno spajaju tradiciju i suvremenost

16. svibnja 2020.

Foto: Mojati

Mojati, Sunčana More i Kalidariart tri su hrvatska brenda, čije vlasnice svojim talentom i trudom dokazuju da hrvatska tradicija i motivi mogu postati dio kreativne suvremene priče koja ne čeka bolje sutra, nego djeluje već danas.

Razigranost s tradicijskom porukom krije se iza brenda Mojati koji dolazi s potpisom Ire Pećarević i Jelke Margarite Bogdanić. Mlade dizajnerice nakita nedavno su pažnju privukle predstavljanjem prigodnih narukvica s motivom zagrebačke katedrale i potresom oštećenog tornja.

"Zagrebačka katedrala jedan je od najvećih simbola Zagreba, a ovom narukvicom želimo poručiti – volimo ju jednakom snagom. Jer Mojati narukvica nije samo narukvica, nego i simbol ljubavi tijekom generacija", poručuju Ira i Jelka Margarita. Priča o nakitu i suvenirima Mojati započinje još 2017. godine kada su mlade dizajnerice osvojile nagradu na natječaju Piece of Zagreb u sklopu projekta Design District Zagreb, nakon koje je brend nastao praktički preko noći. Iz kreativne radionice brenda Mojati dolaze i narukvice s motivom licitarskog srca te u adventsko vrijeme prigodni suveniri s motivom orašara. Ovaj se brend popularizirao i među mlađom generacijom i postao in modni dodatak.

mojati ogrlica Foto: Mojati

Craft-nakit koji obiluje motivima Paga  

Uz Zagreb, vječna inspiracija mladim kreativcima prekrasna je jadranska obala, točnije otoci, a tradicija može biti vrlo nosiva i moderna ako joj se pristupi s ljubavlju. Upravo tako je nastao brend nakita Craft More Sun. Iza brenda stoji Sunčana More, dizajnerica nakita koja je obiteljski povezana s prelijepim i toliko inspirativnim otokom Pagom. Naime, dizajnerica je ljeta provodila s bakom s kojom je otkrivala čari paške čipke, danas zaštićenoga kulturnog dobra Hrvatske.  

"Buntovnica sam i volim stvarati izvan okvira, ali me paška čipka oduvijek privlačila svojom ljepotom. Preuzela sam motiv popularne mandale, odabrala rafinirane materijale poput srebra i aluminija te krenula u dizajniranje craft-nakita", kaže Sunčana More. No, uz to što se u izradi nakita okrenula tradiciji kao inspiraciji, suvremeno promišljanje o budućnosti mode navelo ju je na isključivo korištenje organske čipke te na ekološki prihvatljivu tehniku apliciranja na metal. Proces ekološke izrade nakita doista je specifičan i neočekivano – električan! Naime, komadi metala priključe se na elektrode i urone u slanu morsku vodu, dok nakon određenog vremena električna struja i sol nagrizaju metalnu površinu koja nije prekrivena čipkom", otkriva Sunčana More navodeći kako je krajnji rezultat prekrasan reljefni učinak nakita.

Craft More Sun_1.jpg Foto: Craft More Sun

Unikati simboličnog značenja

Vremenom u kojem su Zagrebom šetali vitezovi inspirirala se vlasnica brenda Kalidariart Darja Mesarić. Ljubav prema umjetnosti kaligrafije i heraldike ovu je diplomiranu geodetkinju odvela u sasvim novi svijet, svijet srednjovjekovne umjetnosti. Nakon sudjelovanja u brojnim radionicama, koje je i vodila, prošle godine otvorila je obrt Kalidariart koji se bavi izradom kaligrafskih poklona i podukom kaligrafije. Specifičnost je njezinih proizvoda posvećivanje pažnje svakom komadu, pa su pisma, poruke, platnene torbe i majice s potpisom brenda Kalidariart unikati. Svaki od proizvoda ima simbolično značenje, kojem su inspiracija priroda, svijet, cvijeće te djela modernih i starih umjetnika.

Kalidariart_1.jpg Foto: Kalidariart

"Ne želim kopirati srednji vijek, nego povijesnim slovima dati novu moderno ruho koje će se uklopiti u bilo koji moderni interijer", ističe Darja. Konkurencija je velika i tempo pojačan, a zanat poput kaligrafije cijenjen je jer zahtijeva vrijeme i posvećenost. Unatoč suvremenoj hiperprodukciji, ovi proizvodi i dalje pronalaze put do kupaca.

P.hr/I.G.