U Hrvatskoj više od 20 milijuna turističkih dolazaka

8. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno 20.013.805 dolazaka (+5%) i 107.031.617 noćenja (+2%), čime je prvi put premašeno 20 milijuna turističkih dolazaka u jednoj turističkoj godini. Istodobno, na današnji dan prvi je put premašena brojka od 107 milijuna noćenja na razini cijele Hrvatske.

Hrvatski turizam tijekom posljednjih nekoliko godina doživio je veliki procvat, otvoreni su brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti i stvorene nove ponude. Turizam je zaista postao pravi generator gospodarskog razvoja, kaže ministar turizma Gari Cappelli. "Ovaj povijesni rezultat, ova izazovna turistička godina u kojoj smo prvi put premašili 20 milijuna turističkih dolazaka dokaz je i potvrda kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući. Vlada RH svjesna je važnosti koju turizam ima i zato kontinuirano radimo na jačanju konkurentnosti turizma u suradnji s dionicima u turističkom sustavu, kako bi i u budućnosti hrvatski turizam bio primjer kvalitete i uspjeha. Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje graditi i činiti hrvatski turizam još boljim", zaključio je Cappelli.

Nakon što smo u listopadu premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, ovih povijesnih 20 milijuna turističkih dolazaka dodatna su potvrda snage i stabilnosti hrvatskoga turističkog sektora koji je u ovoj vrlo izazovnoj godini ostvario nove odlične rezultate, ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić. "Pred nama je zahtjevna 2020. godina u kojoj će nam cilj biti zadržavanje pozitivnih trendova, a da u tome možemo uspjeti potvrđuju i brojni partneri s kojima smo razgovarali na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova WTM-u u Londonu, ali i na najvećemu kineskom uvoznom sajmu China International Import Expo koji se upravo održava u Šangaju", smatra Kristjan Staničić dodavši kako veliki broj turoperatora i avioprijevoznika za iduću godinu najavljuje proširenje programa za Hrvatsku.  

U dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je iz izvaneuropskih zemalja najviše noćenja ostvareno s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, Južne Koreje i Kine. Gledajući prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu.                                   

P.hr/K.S.