Hrvatska na popisu zemalja koje su raj za umirovljenike

7. prosinca 2019.

Foto: Pixabay

Dobar dio Amerikanaca svoju mirovinu provodi u toplim krajevima, pa je tako njihova južna država Florida prepuna umirovljenika, a jedna od omiljenih destinacija za uživanje u poznim godinama jesu i Havaji. No neke nove zemlje postaju još bolje destinacije, posebice one u kojima dolar vrijedi više. Tako su Forbes i njegov kolumnist William P. Barret, stručnjak za financije, poreze, umirovljenje i neprofitne organizacije, sastavili popis od 20 najpoželjnijih destinacija za život Amerikanaca u mirovini u 2020. godini. Umirovljenicima su u tom odabiru važni zanimljiva lokacija, cijena života, kvaliteta zdravstvene skrbi te jednostavnost nastanjenja u toj zemlji.

Prva je na toj abecednoj listi karipska otočna država Aruba, poznata po plažama i činjenici da se nalazi izvan zona uragana u Atlantiku. Najbolja mjesta za život su Oranjestad, Palm Beach i Eagle Beach, a izazov je nešto viša cijena života na tom otoku.

Za mirovinu u Australiji, primjerice, najveći je izazov dobivanje dozvole za naseljenje, no život nije skup, zdravstvena skrb je odlična, a najbolje lokacije su Adelaide, Brisbane i Sunshine Coast. 

Belize je treća zemlja na tom popisu, u koju je jednostavno doći, cijene su umjerene, no zdravstvena skrb je samo osnovna. Najbolja su mjesta za život Ambergris Caye i Corozal. Na popisu želja mnogih Amerikanaca jest i Kanada, i to Guelph, Niagara on the Lake i Moncton, jer je tamo zdravstvo izvrsno, no dobiti priliku za nastanjenje vrlo je velik izazov. 

Kolumbija je također poželjna, a život u Medellínu, Pereiri i Cartageni je povoljan, zdravstvo izvrsno, a dolazak u tu zemlju vrlo jednostavan. Kostarika je još jedna južnoamerička zemlja s jeftinim životom, jednostavnim preseljenjem i solidnim zdravstvom. Prema izboru Forbesa, najbolja su mjesta za umirovljenički život San José, Atenas, Central Valley i Santa Cruz.

Naravno, i Hrvatska je jedna od omiljenih američkih destinacija, pa i u smislu umirovljeničkog života. Amerikanci je ocjenjuju iznimno jeftinom, sa zadovoljavajućim zdravstvom i jednostavnom procedurom nastanjenja. Kad su u pitanju gradovi Lijepe Naše, preporučuju život u Dubrovniku, Puli i Istri. 

Još je jedna mediteranska zemlja za Amerikance slična Hrvatskoj - Cipar, a prednost daju Limassolu, Paphosu i Pyrgosu. 

Za kvalitetan umirovljenički život Forbes još preporučuje europske države - Francusku, Portugal, Irsku, Škotsku, Španjolsku, Sloveniju, Italiju i Maltu, azijske Indoneziju, Maleziju, Tajland  i Filipine te južnoameričke Dominikansku Republiku, Meksiko, Panamu i Urugvaj te karipske Djevičanske otoke.

P.hr/K.S.