U ožujku izdano 17,7 posto više građevinskih dozvola

14. svibnja 2019.

Pixabay/Ilustracija

U ožujku ove godine zabilježena je vrlo živa aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola, pri čemu je ukupno izdano 956 građevinskih dozvola, za zgrade 744 i za ostale građevine 212, što je 17,7 posto više nego u istomu mjesecu prošle godine (10,9 posto više za zgrade i 50,3 posto više za ostale građevine). Osobito dinamično izdavane su dozvole za ostale građevine čiji je broj, kada je riječ o ožujku, povijesno najveći, što upućuje na brojnost investicijskih namjera u niskogradnji početkom ove godine, navodi u komentaru HGK.

Još je dinamičnije porasla predviđena vrijednost radova sadržana u izdanim dozvolama, (za 30,0 posto) pri visokom rastu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama (70,3 posto) i solidnom rastu vrijednosti radova na zgradama (8,7 posto).

U takvim je okolnostima i prvi kvartal ove godine u cjelini obilježen pozitivnim tendencijama jer je, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 8,1 posto uz rast broja dozvola za zgrade za 4,1 posto i za ostale građevine za 28,3 posto. Istodobno prema vrijednosti predviđenih radova prvi kvartal ove godine odskače od prosječnih ostvarenja u prvim kvartalima jer ne samo da je vrijednost radova za četvrtinu veća nego u istom razdoblju prošle godine, već je i vrijednost radova od 7,8 milijardi kuna povijesno najviši rezultat ostvaren u prvim kvartalima neke godine.

"Očito je da posljednjih mjeseci rastu investicijske namjere ponajprije kod projekata na ostalim građevinama koje obuhvaćaju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje, što je znatnim dijelom povezano i s napretkom u korištenju raspoloživih sredstava iz fondova EU. Pritom visok rast predviđene vrijednosti radova na takvim objektima upućuje na odobravanje dozvola za veće infrastrukturne radove, čime se osigurava zaposlenost građevinske operative u nešto duljem razdoblju", navode u HGK.

Rast zaposlenosti i plaća, niske kamatne stope na stambene kredite te državne poticajne mjere za rješavanje stambenog pitanja potiču rast potražnje za stanovima što, uz rast cijena stambenih nekretnina, podupire rast investiranja u stanogradnju. Stoga se u posljednja četiri mjeseca broj izdanih građevinskih dozvola za stanove kontinuirano kreće iznad tisuću stanova mjesečno, rezultirajući u prvom kvartalu ove godine međugodišnjim rastom od 37,1%, uz rast korisne površine stanova od 26,1 posto.

Simultani rast broja izdanih građevinskih dozvola za zgrade, ostale građevine i stanove, uz istodoban porast vrijednosti predviđenih radova upućuje na izgledan nastavak solidnog rasta građevinske aktivnosti koji se početkom godine realizira po dvoznamenkastim stopama. U takvim okolnostima ostvarivanje pune dinamike rasta građevinarstva ponajprije ograničava nedostatak potrebnih radnika određenih struka, zaključuju u HGK.

P.hr/IB