Ulaganje u tehnološke tvrtke uz pomoć umjetne inteligencije

12. veljače 2019.

Shutterstock

Britanska investicijska tvrtka InReach Ventures, koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) za pronalaženje obećavajućih malih tehnoloških kompanija po cijeloj Europi, izvijestila je u utorak da je prikupila 53 milijuna eura za novi fond za financiranje takvih ulaganja. Tvrtka je u tri godine razvijaala tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji za potrebe pronalaženja kompanija u koje će ulagati, te za njihovu procjenu i podršku njihovom poslovanju.

U Europi su inovativna tehnološka poduzeća rasuta po cijelom kontinentu, zbog čega mnoga nisu uspjela privući pozornost igrača u velikim gradovima poput Londona, tumači Roberto Bonanzinga, jedan od utemeljitelja InReach Venturesa. InReach Ventures koristi umjetnu inteligenciju za prosijavanje i procjenu podataka, primjerice iz blogova i sličnih izvora, kako bi identificirao kompanije u potrazi za prvim institucionalnim ulagačem

„Poduzetnici osnivaju kompanije širom Europe, od Helsinkija do Barcelone, od Varšave do Rima ali ulagači mnoge od njih ne uoče u pravom trenutku", ističe Bonanzinga. "Nama, europskim investitorima, treba novi, drugačiji pristup, osmišljen tako da uspješno premosti problem geografske rascjepkanosti i da uvaži ekonomsku stvarnost. Vjerujemo da se to može postići samo pristupom baziranim na softveru, koji pokreće umjetna inteligencija”, rekao je.

InReach je osnovan 2015. godine i otkada je uložio u osam inovativnih tehnoloških kompanija diljem Europe, uključujući litvansku platformu za elektroničku trgovinu Oberlo, koji je naknadnio kupio Shopify.

Britanska je investicijska tvrtka prema riječima utemeljitelja Bonanzinge posebno zainteresirana za kompanije u segmentu potrošačkog Interneta, najma softvera i platformi za trgovinu, a ulaganja joj se kreću u rasponu od 500 tisuća do dva milijuna eura.

 

Hina, P.hr