Ulažu u povećanje kapaciteta i zapošljavaju nove ljude

21. lipnja 2020.

Tvrtka Meditex jedina u Hrvatskoj proizvodi jednokratnu medicinsku konfekciju od materijala nove generacije. U tvornici u Zaboku iz velikih bala polipropilena strojno se izrezuju komadi od kojih se potom šiva zaštitna oprema koja se koristi u operacijskim dvoranama, poput jednokratnih plahti i operacijskih setova koji moraju biti sterilni, a dio programa namijenjen je prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najveći su kupci hrvatske bolnice i veledrogerije, s kojima tvrtka ostvaruje oko 80 posto prometa, a ostatak prehrambena i farmaceutska industrija, dok se manji dio, oko sedam posto, izvozi.

Od pojave koronavirusa u Meditexu se radi punom parom. U odnosu na razdoblje prije pandemije, proizvodnja zaštitnih kapa, ogrtača, kombinezona, jednokratne posteljine i navlaka za cipele porasla je za 70 posto. Pojačanja potražnja iziskivala je zapošljavanje 15 novih radnika, rad u dvije smjene i subotom. Kapacitet proizvodnje jedno se vrijeme bio malo smanjio, no potražnja je opet porasla nakon što se reaktivirao zdravstveni sustav, a i zbog mogućeg izbijanja drugog vala pandemije.

Meditex je počeo poslovati prije 27 godina, kada je obitelj Črnjević posao pokrenula u kući, a s godinama se razvio u tvrtku koja zapošljava 118 ljudi i godišnje ostvaruje više od 40 milijuna kuna prihoda.

Krajem prošle godine tvrtka je započela novi investicijski ciklus tijekom kojeg će se u godini dana u proširenje kapaciteta, novu halu od 2.000 kvadrata, uložiti ukupno 14 milijuna kuna.

Uz postojeći asortiman, u budućnosti računaju i na inovativne proizvode koje bi mogli plasirati i izvan granica Hrvatske.

Ivana Barać/Franjo Maltar