Umjetna inteligencija ulazi u poslovnu analitiku

15. svibnja 2019.

Foto: P.hr

Vrlo smo daleko od umjetne inteligencije koja može uništiti čovječanstvo poput Terminatora jer je ona u analizi poslovnih podataka tek nastavak matematičkih analitičkih metoda koje smo koristili donedavna, kaže Asmir Muslić, stariji izvršni menadžer za klijente u SAS-u i jedan od organizatora ovogodišnjeg SAS Analytica Daya. "Danas se možemo služiti jednostavnim metodama obrade velike količine podataka. Umjetna inteligencija još nije sposobna za kognitivne funkcije koje ima ljudski mozak. AI ne može pročitati neki tekst i dati vam njegov sažetak. Možda ćemo u sljedećih 10 do 20 godina doći na tu razinu, no za sada to nije moguće", ističe Muslić.

Miroslav Ćiro Blažević

Najveća je korist od umjetne inteligencije tamo gdje ima najviše podataka. "Internet stvari, dijagnostika u medicini na temelju iskustava i podataka te računalno gledanje segment je u kojem SAS intenzivno radi na korištenju umjetne inteligencije. Rješenja u prevenciji krađa i rizika u segmentu sigurnosti predstavljaju izazove i s etičke strane. Zbog povećanog rizika od terorizma korištenje umjetne inteligencije za smanjenje rizika čini se logičnim, no s druge strane, ući ćemo u segment velike kontrole", zaključuje Muslić.

Snažan temelj za uspjeh umjetne inteligencije glavna je tema ovogodišnjeg dana SAS Analytice, koji se nakon Budimpešte, Bratislave, Praga i Beograda održao i u Zagrebu. Na skupu su stručnjaci iz različitih područja govorili o temi kvalitetne, učinkovite i svrsishodne obrade te upotrebe (različitih) baza podataka, umjetne inteligencije, strojnog učenja, upravljanja rizicima i digitalnoj transformaciji.

Uvodno predavanje održao je legendarni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, s naslovom Sedam faktora uspjeha. Predavanja su održali i Paul Gittins, menadžer temeljnih poslovnih rješenja u SAS-u, koji je govorio o prelasku umjetne inteligencije iz laboratorija u stvarni život, dok je Božidar Jovanović, voditelj divizije upravljanja rizikom u Erste&Steiermärkische banci, govorio o naprednom modeliranju za optimizaciju kreditnih limita.

Krešimir Sočković