Dalmacija sigurno ide prema još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni

12. lipnja 2019.

Foto:Pixabay/Ilustracija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prvih pet ovogodišnjih mjeseci je, unatoč lošem vremenu, u turističkom prometu komercijalnog smještaja bilo odlično. Tako je Splitsko-dalmatinska županija s 539.532 dolaska i 1.638.642 noćenja imala rast od 12 posto u dolascima i pet posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom svibnja u komercijalnom smještaju bio je 271.991 gost, a ukupno je ostvareno 924.053 noćenja. Zbog izrazito lošeg vremena u svibnju je zabilježen smanjeni broj dolazaka i noćenja nautičara na području Splitsko-dalmatinske županije, te je u prvih pet mjeseci zabilježen 29.951 dolazak i 185.084 noćenja. Nautičari su imali minus od čak 12 posto u dolascima i osam posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U razdoblju od pet ovogodišnjih mjeseci najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili su Nijemci kojih je došlo 60.515, turisti s tržišta Velike Britanije kojih je došlo 35.708, turisti iz SAD-a 35.880 te Francuske kojih je bilo 27.113. Turista iz Bosne i Hercegovine bilo je 25.320, a iz Koreje su došla 27.302 turista. Istovremeno, najveći broj noćenja zabilježili su također Nijemci, turisti s tržišta Velike Britanije, turisti iz BiH i Francuzi.

„Dosadašnje razdoblje za srednju Dalmaciju prošlo je u znaku porasta turističkog prometa, brojnih dolazaka novih gostiju i povrataka onih koji su se otprije uvjerili u prednosti odmora u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Povećan predsezonski turistički promet rezultat je ciljane, osmišljene promocije i marketinških aktivnosti TZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Ne treba zanemariti niti to da je ovakav rezultat posljedica i sve bolje povezanosti zračnih luka Split i Brač s nizom destinacija“, istaknuo je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Stella je naglasio da bi rezultati bili i bolji da svibanj nije bio izuzetno kišovit te je, kad je riječ o turizmu, bio na granici elementarne nepogode. „Što se tiče dolazaka, svibanj je bio na razini prošlogodišnjeg, ali je broj noćenja u svibnju bio manji za pet posto. Kišovito vrijeme mnogo je lošije rezultate dalo na Makarskoj rivijeri i na otocima, dok u gradovima Splitu i Trogiru nije znatno utjecalo na boravak turista. To je i razumljivo jer u svibnju nije bilo dana kada su se gosti mogli kupati, a u destinacijama na Makarskoj rivijeri i otocima to je važan motiv dolaska gostiju. Ako se gost ne može kupati niti boraviti na otvorenom, on u takvim destinacijama otkazuje odmor“, pojašnjava Stella.

Stella je naglasio i neke pomalo neočekivane pozitivne trendove povezane s britanskim tržištem. „U travnju je buking s britanskog tržišta zbog Brexita bio u padu, ali je u svibnju naglo krenuo gore. I na ostalim tržištima rezerviranje se u svibnju znatno popravlja. S dolaskom ljepšeg vremena situacija se dodatno stabilizirala, tako da idemo prema još jednoj uspješnoj turističkoj godini“, naglasio je Joško Stella.

 

Jozo Vrdoljak