Zabrana isplate dividendi osiguravajućim društvima

26. ožujka 2020.

Foto: Shutterstock

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga je donijelo odluku kojom se osiguravajućim društvima u Hrvatskoj i Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu zabranjuje isplata dividendi iz ostvarenih dobiti i to do 30. travnja 2021. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Prema izračunima Hanfe riječ je o iznosu od oko četiri milijarde kuna zadržane dobiti u bilancama društava za osiguranje koje će biti zadržane u Hrvatskoj, od čega je dobit za 2019. iznosila oko 800 milijuna kuna.

"Navedena odluka donesena je uslijed izvanrednih tržišnih okolnosti, a u cilju što stabilnijeg poslovanja osiguravajućih društava i održavanja stabilnosti financijskog sustava. U ovim okolnostima očekujemo da društva ostvarenu dobit usmjeravaju prema jačanju vlastitog poslovanja, a ne koriste za isplatu dividendi svojim vlasnicima", pojasnio je značenje te odluke Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća.

Donesena odluka odnosi se na dobit iz 2019., ali i prethodnih godina. Time će se ojačati likvidnost osiguravajućih društava u uvjetima pandemije koronavirusa, ali i nedavnog potresa koji je zahvatio Zagreb.

Hanfa je izdala pojedinačna rješenja prema procjeni kapitalne situacije te su ona danas izdana za: Adriatic osiguranje, Zagreb, Agram Life osiguranje, Allianz Hrvatska, Croatia osiguranje, Zagreb, Euroherc osiguranje, Generali osiguranje, Grawe Hrvatska, HOK-osiguranje , Zagreb, Merkur osiguranje, Uniqua, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, te Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objave na internetskim stranicama Hanfe te je na snazi do 30. travnja sljedeće godine. Ovisno o tržišnim okolnostima istu će biti moguće i dodatno produžiti.

Današnja odluka uslijedila je nakon što je početkom tjedna takva zabrana, na izvanrednoj sjednici, donesena za društvo OTP osiguranje na čijoj je Glavnoj skupštini održanoj 19. ožujka bila usvojena odluka o isplatiti dividende iz zadržane dobiti i to za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Hanfa će i dalje pratiti novonastale okolnosti i aktivno raditi na zaštiti i održavanju stabilnosti nebankarskog financijskog sustava u Hrvatskoj, kažu u toj Agenciji.

P.hr/K.S.