U inozemstvo želi velik broj naših digitalnih stručnjaka

16. svibnja 2019.

Foto: Shutterstock

Digitalni stručnjaci ne samo da su među najtraženijim zaposlenicima u svijetu već su i među najspremnijima preseliti se zbog posla. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, koje su proveli Boston Consulting Group i udruženje The Network, dvije trećine ispitanih digitalnih stručnjaka voljno se preseliti u inozemstvo, kako bi napredovali u karijeri. Vodeća destinacija za digitalne stručnjake diljem svijeta jesu Sjedinjene Američke Države, dok je London prvi grad u kojem bi željeli raditi, ako pronađu posao izvan matične zemlje.

Svim je digitalnim stručnjacima zajedničko nekoliko karakteristika. Osamdeset posto ih ima sveučilišne diplome, a 68 posto njih su muškarci. Za razliku od uobičajenog mišljenja, najviše bi željeli raditi u velikoj tvrtki, a ne startupu. Samo devet posto njih je na pozicijama višeg menadžmenta, dok ih 41 posto radi na položajima bez ikakvih menadžerskih odgovornosti. U prosjeku, 67 posto digitalnih stručnjaka preselilo bi se u slučaju bolje prilike za profesionalno napredovanje, no zanimanje za takvo što varira od zemlje do zemlje. Više od tri četvrtine ispitanika iz Indije i Brazila preselilo bi se zbog posla, dok bi u Kini manje od svakoga četvrtog ispitanika razmislilo o takvom potezu. Za usporedbu, tek 55 posto nestručnjaka preselilo bi se zbog posla.

Spremnost na preseljenje najizraženija je kod digitalnih stručnjaka u zemljama u razvoju: oni bi se preselili kako bi imali pristup boljim prilikama za profesionalno napredovanje.

Izvještaj Decoding Digital Talent - Dekodiranje digitalnih talenata, koje se temelji na spomenutom istraživanju, dio je aktualne serije publikacija tvrtke BCG, jedne od vodećih svjetskih tvrtki pružatelja usluga savjetovanja o upravljanju poslovanjem te The Networka - globalnog udruženja koje umrežava više od 50 vodećih internetskih stranica za zapošljavanje. Za potrebe istraživanja BCG i The Network anketirali su 27.000 ljudi u 180 zemalja diljem svijeta, koji posjeduju stručna znanja i vještine, poput programiranja i razvoja weba, mobilnih aplikacija, umjetne inteligencije i robotike te digitalnog inženjeringa.  

Hrvati bi se najradile selili u Njemačku, Austriju i Ujedinjeno Kraljevstvo

U istraživanju je sudjelovalo i 315 hrvatskih digitalnih stručnjaka. Njih 54 posto izrazilo je spremnost na preseljenje u inozemstvo, što je više od 48 posto zabilježenih na ukupnome hrvatskom uzorku istraživanja, ali manje od 67 posto globalnog uzorka digitalnih profesionalaca. Destinacije u koje bi se hrvatski digitalni stručnjaci najviše željeli preseliti manje-više iste su kao i u slučaju drugih industrija: tri vodeće su Njemačka, Austrija i Ujedinjeno Kraljevstvo za obje skupine. Istovremeno, digitalna središta, poput Irske ili SAD-a, sve su popularnija među digitalnim stručnjacima.

Prema popisu 10 vodećih razloga za odabir radnog mjesta, hrvatski stručnjaci za digitalne tehnologije mnogo više cijene financijsku kompenzaciju, dok im sigurnost zaposlenja uopće nije toliko važna kao što je značajna za druge profile stručnjaka u Hrvatskoj, kaže Tomislav Čorak, principal  u BCG-u. "Hrvatskim stručnjacima za digitalne tehnologije još je vrlo važna kreativnost i fleksibilnost na radnome mjestu, a ti se isti kriteriji ne pojavljuju ni u prvih 15 razloga za odabir radnog mjesta ostalih stručnjaka u Hrvatskoj. Možemo zaključiti da digitalna revolucija zaista pozitivno djeluje i na hrvatsko tržište radne snage te da su naši stručnjaci za digitalne tehnologije dovoljno konkurentni jer mogu birati poslove koji im odgovaraju", smatra Čorak.

Na popisu 10 vodećih pogodnosti zaposlenja, prema mišljenju hrvatskih stručnjaka za digitalne tehnologije, našli su se i kvalitetna ravnoteža privatnog i poslovnog života, dobri odnosi s kolegama, uvažavanje rada te prilike za profesionalni razvoj. Važni su im i dobri odnosi s nadređenima i zanimljiv posao.