Većina banka povećala iznos beskontaktnog plaćanja

3. travnja 2020.

Foto: Shutterstock

S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna. Pri izdavanju preporuke HNB je prvotno zadao rok primjene najkasnije do 21. travnja 2020. godine.

U HNB-u su istaknuli kako su se banke i kartične kuće pozitivno odazvale na preporuku te unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina njih bit će spremna ispuniti preporuku već od 6. travnja 2020. Iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne mogu provesti navedenu promjenu bez zamjene tih kartica.

S obzirom na to da je provođenje ove preporuke složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje različite dionike, moguće je da će kod određenoga manjeg broja trgovaca biti potrebna prilagodba sustava i u kraćem razdoblju nakon 6. travnja 2020., navode u HNB-u.

Iznos od 250 kuna maksimalne beskontaktne platne transakcije bez PIN-a prepoznat je kao najčešći kod svakodnevnih platnih transakcija građana, čime se dodatno smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom pri plaćanju.

Hrvatska narodna banka ističu kako će i nadalje aktivno pratiti preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te da će postupati u skladu s njima.

P.hr/I.G.