Versace se morao ispričati Kinezima

12. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Talijanska luksuzna dizajnerska kuća ispričala se Kinezima zbog toga što su na jednome svojem proizvodu napisali kako posebne upravne jedinice Makao i Hong Kong nisu dio Kine. 

Ovaj proizvod izazvao je velike kritike u Kini, a kako kažu Talijani, napravili su nenamjernu grešku prilikom tiskanja na proizvod pa su u nabrajanju gradova i država u kojima se oni nalaze, dijelove Kine koji su pod državnom kontrolom, no posebnom upravom tretirali kao posebne države, a ne dijelom Kine.

vesace

Versace se tako pridružio nizu kompanija koje su se nakon grešaka morale ispričati Kinezima. Primjerice, lanac hotela Marriott u svojem pregledu država namijenjenom kupcima imao Tibet, Tajvan, Hong Kong i Makao kao posebne države. Zračni prijevoznik Delta imao je također Tajvan i Tibet označen kao posebne države na svojim web-stranicama, dok je Zara na svojima imala Tajvan kao posebnu državu. 

Gap je na tržište izbacio majicu na kojoj je bila mapa Kine koja nije uključivala Tajvan, a McDonald's je napravio medijsku kampanju u Tajvanu u kojoj je osoba imala osobnu iskaznicu na kojoj je pisalo kako mu je državljanstvo tajvansko.

Krešimir Sočković