e-Privredni

FOTOGALERIJA: Poslovna očekivanja 2015. / GN 2014.

A+ A A-

Nakon gotovo 50 godina gradi se nova pruga

HŽ Infrastruktura potpisala je sa zajednicom ponuditelja, koju čine španjolska tvrtka Comsa i njemački Wiebe, Ugovor o izgradnji nove jednokolosiječne neelektrificirane željezničke pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno duljine 12,2 kilometara.

Istovremeno potpisan je i ugovor za provođenje nadzora nad radovima s hrvatskom tvrtkom SGS Adriatica i Investinženjering te švicarskim SGS-om. Vrijednost projekta iznosi 203,4 milijuna kuna, a sa 85 posto sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto biti financirano nacionalnim sredstvima.

"Nakon gotovo 50 godina gradimo novu prugu. Zadnja izgrađena dionica bila je Zadar-Knin 1967. godine. Izgradnja nove pruge omogućit će brže i kvalitetnije dnevne migracije prigradskim vlakovima, a putovanje od Bjelovara do Zagreba, koje sada traje otprilike 105 minuta, nakon izgradnje trajat će približno 60 minuta", izjavila je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša.

Premijer Zoran Milanović posebno je istaknuo kako su sredstava za izgradnju povučena iz EU-a i dodao kako su ti natječaji ozbiljni i strogi te da pokazuju administrativnu i birokratsku sposobnost države da ih odradi.

"Na kraju vidite da se mjera uspješnosti i smisla ulaska u EU vidi u tome koliko ste novca uspjeli povući za projekte svoje zajednice i zemlje. A to što je ovo prva pruga nakon toliko godina, govori puno i o našoj opsesiji modernim prijevozom automobilima koji znače slobodu - ali to ima i svoju ekološku cijenu", kazao je Milanović.

Početak radova planiran je za jesen ove godine, a svi radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2017. godine.
                                                                                                                                               Ilijana Grgić

Hitovi: 143

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2015.
Prošlo je vrijeme parola, vrijeme je za konkretne mjere za izlazak iz krize

 Prognoze gospodarstvenika za 2015.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb