e-Privredni

A+ A A-

Farmaceuti između čekića i nakovnja

Sukob hrvatske farmaceutske industrije i njihova najvećeg pojedinačnog kupca, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) još je jednom potencirao problem slabe komunikacije između gospodarstva i državnih tijela. Priznaju to i u Ministarstvu gospodarstva, zbog čega je nakon javne razmjene optužbi brzo organiziran sastanak čelnika farmaceutskih tvrtki i ravnatelja HZZO-a Siniše Varge. Na tom je sastanku, kaže pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, načet problem cijene generičkih lijekova te su dogovoreni prvi koraci njegova rješavanja kroz institucije. Namjera je, dodaje Sabina Škrtić, domaćoj farmaceutskoj industriji dati vjetar u leđa, ali istodobno i pomoći zdravstvu.

To svakako neće biti lako, s obzirom da se farmaceutska industrija sada osjeća kao da je između čekića i nakovnja, ističe Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke, u čijem sastavu posluje i Belupo, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača lijekova. Ministarstvo gospodarstva farmaceutiku promiče kao jednu od strateških grana u novoj Industrijskoj strategiji, a s druge strane je Ministarstvo zdravlja, preko HZZO-a, guši rušenjem cijena generičkih lijekova. Drastično snižavanje cijena izravno smanjuje profitabilnost, a time i investicije, za koje je farmaceutska industrija dosad jasno pokazivala i volju i spremnost. Stoga Olivija Jakupec apelira da se uspostavi ravnoteža u djelovanju različitih ministarstava prema farmaceutskoj industriji.

Prema računici HUP-ove Udruga proizvođača lijekova (čiji su članovi Pliva, Belupo, JGL, Krka, Hospira, Pharmas, Farmal i Imunološki zavod), domaća je farmaceutska industrija u manje od godinu dana zdravstvenom sustavu kroz sniženje cijena poklonila 285 milijuna kuna, a u ukupnim uštedama na lijekovima (koje iznose 480 milijuna kuna) sudjelovali su sa 59 posto. Smatraju to nesrazmjernim, s obzirom da je udjel domaćih farmaceuta na tržištu manji od 29 posto. Uz kronično duge rokove plaćanja, koji idu i do 270 dana, konačni ishod takve politike HZZO-a, pribojavaju se farmaceuti, bit će zatvaranje pogona i otpuštanje radnika, što su dvije domaće kompanije već morale učiniti. Hrvatska farmaceutska industrija trenutačno izravno zapošljava 4500 radnika, a neizravno oko 10.000.

U HZZO-u, očekivano, cijelu stvar vide bitno drugačije. Kažu da su cijene generičkih lijekova već godinama previsoke, pa je nužno njihovo usklađivanje s usporedivim državama. HZZO ističe da nije njih posao podržavati domaću farmaceutsku industriju, već samo osigurati najvišu moguću razinu zdravstvenih usluga u sve užim okvirima državnog proračuna. Stoga bi domaćim farmaceutima, zaključuju iz HZZO, trebalo pomoći ne kupnjom lijekova po povoljnijim cijenama, nego nekim oblikom poticaja ili subvencija. A to je posao za Ministarstvo gospodarstva.

(PV)
23. travnja 2014.

Hitovi: 67

400 NAJVEĆIH 2012.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2012.
"400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA
HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2012.


Financijska industrija 2012


BANKARSTVO: Produljena recesija
OSIGURANJE: Pokazana velika otpornost
FONDOVI: Nastupa pozitivna nervoza


Business & Lifestyle

Sponzorirani magazin
Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb