e-Privredni

A+ A A-

Hrvatske tvrtke na sajmu AMB

Na europskom sajmu alatnih strojeva i alata AMB koji se održavao od 16. do 20. rujna u Stuttgartu u Njemačkoj, u organizaciji HGK, svoje su proizvode predstavile tvrtke HSTEC i SAS Strojogradnja iz Zadra te Inhibitor iz Siska.

Premda AMB nije najveći europski sajam alatnih strojeva, izrazito je važan jer većina kupaca dolazi iz Bavarske i Baden Württemberga u kojima je osobito razvijena automobilska industrija (Mercedes, BMW, Porsche, itd.). U Baden Württembergu sjedišta su više od 50 posto proizvođača alatnih strojeva u Njemačkoj, koji ostvaruju godišnji promet od 65 milijardi eura s više od 300 tisuća zaposlenih.

Hrvatske je izlagače na sajmu posjetio generalni konzul Slavko Novokmet koji je izrazio zadovoljstvo velikim interesom za suradnju s hrvatskim proizvođačima te je tvrtkama ponudio svu potrebnu pomoć. Konzul je poduzetnike tom prigodom upoznao s aktivnostima povezanima s novom vrijednom investicijom njemačke tvrtke Konig Metall u Hrvatskoj, alatnicom Kralj metala Alati u Pisarovini. Izlagački je prostor HGK posjetio i vicekonzul Ivan Sablić koji je naglasio veliki interes za hrvatsku industriju alatnih strojeva. Sudjelovao je i na sastanku hrvatskih tvrtki s regionalnim menadžerima prodaje Robertom Derwartom i Alexanderom vom Steinom, predstavnicima njemačke tvrtke Heller, jednog od značajnih proizvođača alatnih strojeva u Njemačkoj koja surađuje s hrvatskim proizvođačima. Sastanak koji je iskorišten za daljnje proširenje suradnje organizirao je Pero Vidović, predstavnik Hellera, a osim navedenih hrvatske izlagače posjetio je predsjednik Udruženja proizvodnje metala pri HGK Željko Mažuran i direktor tvrtke Kordun grupa iz Karlovca.

Na sajmu, koji je bijenalnoga karaktera, ove je godine svoje proizvode predstavilo 1500 izlagača iz 29 zemalja, a posjetilo ga je oko 90 tisuća posjetitelja, što je veća posjećenost nego 2012. godine.

Sajam alatnih strojeva posjetile su i brojne hrvatske tvrtke: Đuro Đaković Alatnica, OMCO, Domes, Alstom Hrvatska, Đuro Đaković Strojna obrada, Strojotehnika, Bross Tehnika, VIST, Okret, IPS Systemtechnik i mnoge druge.

Tajnica Udruženja proizvodnje strojeva, uređaja i motornih vozila HGK Gordana Ribarić održala je sastanke sa španjolskim, turskim i češkim metaloprerađivačkim udruženjima i asocijacijama te njemačkim udruženjima i suorganizatorima sajma - udruženjem alatnih strojeva VDW, udruženjem za preciznu obradu VDMA. S njemačkim udruženjima komorsko Udruženje surađuje i putem europske krovne asocijacije za metaloprerađivačku i elektroindustriju Orgalime, čiji je član, priopćeno je iz Službe za komunikacije i izdavaštvo HGK.

Hrvatska gospodarska komora na sajmu je prvi put sudjelovala 2006. godine, dok je 2011. i 2013. bila na najvećem europskom sajmu alatnih strojeva EMO u Hannoveru.

                                                                                             (PV) 23.9.2014.

Hitovi: 24

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb