e-Privredni

A+ A A-

Podrška EBRD-a hrvatskom distributeru Orbico

Europska banka za obnovu i razvoj kreditira Orbico sa 20 milijuna eura namijenjenih širenju tvrtke i unapređenju poslovanja. Kredit EBRD-a prati i financiranje Zagrebačke banke u istom iznosu, priopćeno je iz EBRD-a.

Ovim kreditom Orbico će financirati preuzimanje većinskog udjela u vodećem poljskom distributeru Distribev sp.z.o.o, čime će znatno ojačati svoje poslovanje u Poljskoj te unaprijediti poslovanje svojih podružnica u Bugarskoj i Sloveniji.

Orbico je, podsjetimo, vodeći hrvatski distributer proizvoda široke potrošnje. Istoimeno holding poduzeće je, pak, najveća takva kompanija u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi koja posluje u 18 zemalja s više od 3000 zaposlenih.

Tvrtka ima strateške partnerske odnose s najvećim svjetskim proizvođačima te ima važnu ulogu na susjednim tržištima zahvaljujući dobroj povezanosti s malim i srednjim poduzećima. Orbico je razvio jedinstven program podrške domaćim i regionalnim proizvođačima za širenje na strana tržišta, pružajući im marketinške i logističke usluge, kao i usluge pristupa klijentima. Primjerice, akvizicija poljskog Distribeva olakšat će proizvođačima iz Hrvatske i iz BiH plasman njihovih proizvoda u Poljsku.

''Zajedničko financiranje EBRD-a i Zagrebačke banke omogućit će Orbicu snažniji razvoj međunarodnog poslovanja te dodatno ojačati njegovu ulogu poveznice između poduzeća zemalja članica EU-a i zemalja koje se žele pridružiti EU", kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku. 

Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke, istaknuo je kako "ovo nije samo važan korak za Orbico, već i za cijeli niz Orbicovih partnera kojima se također otvaraju nova tržišta, a samim time je ovo i značajan iskorak za hrvatsko gospodarstvo".

''Intenzivan rast u regiji traži pouzdanog partnera u financiranju novih akvizicija. Do sada nas je u tome pratila Zagrebačka banka s kojom imamo iznimno uspješnu suradnju, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim državama. Financiranje akvizicije Distribeva, distributera Heinekena na poljskom tržištu, uz Zagrebačku banku pratio je i EBRD. Vjerujem da ćemo i u budućim akvizicijama pronaći interes u suradnji", naglasio je Branko Roglić, vlasnik Orbica.

Hitovi: 76

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb