e-Privredni

A+ A A-

Duhan na udaru ćudljivog vremena

Nakon klimatski nepovoljne 2013. godine zbog neuobičajeno rane pojave mraza, ove godine se proizvođači duhana suočavaju s izrazito kišnim vremenom što će sigurno negativno utjecati na kvalitetu i prinose ovogodišnje berbe. Unatoč tome očekuju se prinosi od 2200 kilograma duhana po hektaru, odnosno ukupno 8600 tona duhana što je rezultat kontinuiranih ulaganja u profitabilnost proizvodnje, istaknuto je na Danima polja duhana, dvodnevnoj manifestaciji koja je u Virovitici, u organizaciji Hrvatskih duhana, okupila stotinjak proizvođača duhana i tridesetak poslovnih partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a i Singapura. Na skupu je predstavljena ovogodišnja proizvodnja na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Slavoniji i Podravini te rezultati pokusne proizvodnje na poljima u okolici Virovitice i Kutjeva. Ove godine ugovorena je proizvodnja na 3796 hektara, od čega je na 3300 hektara posađen duhan tipa virginia, a na 496 hektara duhan tipa burley. U cilju unapređenja proizvodnog procesa, smanjenja troškova te povećanja prinosa i kvalitete, Hrvatski duhani su i ove godine nastavili s ulaganjima u navodnjavanje i adaptaciju sušnih kapaciteta. “Ohrabreni izuzetno dobrim rezultatima projekta navodnjavanja u protekle tri godine, ove sezone sustavi navodnjavanja postavljeni su kod 105 proizvođača na 403 hektara što je više od 12 posto ukupno zasađenih površina”, rekao je novipredsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša.

Tri godine provodi se i projekt investiranja u nabavu novih termogena za sušenje duhana i adaptaciju postojećih. Trenutačno 15 posto sušnica kao energent koristi ogrjevno drvo, iver ili drvnu sječku i pelete koji su dostupni na tržištu.

U vrlo neizvjesnom razdoblju za proizvođače duhana u kojem se uz stalno povećanje troškova proizvodnje suočavaju i sa skorašnjim djelomičnim gubitkom državnih poticaja, cilj je Hrvatskih duhana, kako je kazano, i dalje njegovati partnerski odnos sa svojim kooperantima i zajednički raditi na unapređenju primarne proizvodnje i osiguranju njene profitabilnosti i održivosti.

Inače, Pleša na funkciju predsjednika Uprave Hrvatskih duhana stupa 1. rujna, a do sada je radio na poslovima voditelja sektora prodaje Hrvatskih duhana. Karijeru u proizvodnji duhana započeo je 1991. u Viržiniji gdje je od 1999. do utemeljenja Hrvatskih duhana 2003. godine radio kao voditelj vlastite proizvodnje duhana. 

Dosadašnji direktor Mirko Boić koji je u duhanskoj branši radio 36 godina sporazumno napušta kompaniju. U prigodnom govoru Boić se zahvalio predsjedniku Uprave Adrisa Anti Vlahoviću na ukazanom povjerenju, kao i agronomima iz tvrtke, poslovnim partnerima i posebno proizvođačima. 

“Svi zajedno stvorili smo modernu i prepoznatljivu hrvatsku proizvodnju pa se naš duhan danas uspješno prodaje na svim kontinentima”, istaknuo je tom prigodom Boić.

(PV, Goran Gazdek) 2. rujna 2014.

Hitovi: 45

400 NAJVEĆIH 2012.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2012.
"400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA
HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2012.


Financijska industrija 2012


BANKARSTVO: Produljena recesija
OSIGURANJE: Pokazana velika otpornost
FONDOVI: Nastupa pozitivna nervoza


Business & Lifestyle

Sponzorirani magazin
Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb