e-Privredni

A+ A A-

Poduzetnici o HGK 8

U povodu najave donošenja novog zakona o HGK, brojni poduzetnici – vlasnici i direktori poduzeća željeli su svojim izjavama ocijeniti ulogu HGK, način njezina ustrojstva te potrebu organiziranja poduzetnika u instituciju lišenu politike. 

Izjave donosimo u cijelosti.

Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, Sinj

Potpora u organiziranju sajmova i edukacija

Mi se bavimo potporom, edukacijom i razvojem malog poduzetništva u ruralnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije. S HGK-om, a pogotovo sa ŽK-om Split, vrlo kvalitetno surađujemo od 2003. godine kada smo osnovani i od tada imamo njezinu podršku. Imali smo potporu za organizaciju Nacionalnog sajma pršuta kroz Centar za kvalitetu HGK-a kada smo koristili usluge njezinih stručnjaka za ocjenjivanje pršuta i kvalitete proizvoda. HGK-ŽK Split nam je kao organizatoru Sajma pršuta, kojih je održano već devet, bio potpora i bez njega ga ne bismo mogli organizirati.
Kroz ŽK Split održavamo intenzivnu suradnju i na projektu žena poduzetnica. Putem Hrvatske gospodarske komore organizirano smo nastupili na sajmovima GAST i SASO, kamo smo vodili poduzetnice iz Dalmatinske zagore koje nemaju sredstava platiti nastupe na sajmovima.

Dragan Bolanča, predsjednik Udruge pravnika u gospodarstvu Split, profesor Pravnog fakulteta, Split

Postojeći zakon o HGK-u bolji od novog nacrta

Postojeći zakon je puno bolji od predloženog nacrta novog Zakona o HGK-u. Hrvatska gospodarska komora mora ostati neovisna institucija, potpuno neovisna o političkim utjecajima te mora imati stalan izvor prihoda. Udruga pravnika u gospodarstvu osnovana je 1962. godine, a ja sam na njezinu čelu od 1998. godine. Riječ je o jednoj od najznačajnijih udruga na području Splita, koje ne bi bilo da nije imala podršku HGK-ŽK-a Split. Znači, moje kolege i ja smo mišljenja da se treba zadržati postojeći Zakon o HGK-u, da Komora treba ostati samostalna pravna osoba sa samostalnim prihodima od obvezne članarine, kako bi se naša suradnja s njom i nadalje kvalitetno nastavila.

Kristijan Zanki, predsjednik Grupacije uzgajivača tune pri Klasteru Marikultura, voditelj ribolova Sardina, Postira 

Obvezno članstvo u HGK-u treba zadržati

Sardina vrlo uspješno surađuje s HGK-om u  organiziranju sajmova i nastupima u inozemstvu te na formiranju radnih tijela koje je osnovala Europska komisija kako bi pomogla našem sektoru ribarstva u Europskoj uniji. Jedna od bitnih vrlina HGK-a je obaviještenost i kvalitetno informiranje, jer mnoštvo informacija mi zbog svojih poslovnih obveza ne možemo pratiti.  HGK nas uredno servisira najnovijim informacijama koje su nam nužne u poslovanju. Držim da HGK ima legitimno izabranu skupštinu tako da njezinu neovisnost treba podržavati.
Što se tiče Klastera marikulture, HGK nam je maksimalno pomogao i ustupio nam svoje prostorije za rad gdje smo održavali prezentacije, sastanke i edukaciju. Članice Klastera su mišljenja da obvezno članstvo u HGK-u treba zadržati kako bi Komora imala sredstava za neometan rad.

Marko Plazonja, vlasnik tvrtke Nekretnine Lav promet, Split

Tradicija koju treba uvažavati

HGK egzistira još od Napoleonovih vremena i kultna je institucija koja je prošla različita razdoblja i pretumbacije. Prošla je različite režime i političke sustave, tako da je njezina tradicija nešto što treba respektirati. Ja sam pionir prometovanja nekretnina i moje aktivnosti s HGK-om vezane su za izradu pravilnika i zakona koji reguliraju naše poslovanje. Velik i mukotrpan posao smo napravili na reguliranju našeg sektora te kod uvođenja reda u prometovanje nekretnina, od čega je najveću korist imao državni proračun.
Možda neki poduzetnici nemaju dovoljno informacija o mogućnostima koje im HGK pruža, ali  niz mojih kolega i ja imamo veliku podršku i pomoć djelatnika HGK-a. Poduzetnik početnik može jednostavno doći u HGK i dobiti sve što mu je za početak posla potrebno na jednom mjestu. HGK ima veliki potencijal - od početne podrške poduzetniku, preko ishođenja dozvole, pa čak do sklapanja konkretnih poslova.

Dean Pirc, vlasnik tvrtke Ekler, Bjelovar

Preko Komore rješavamo, učimo i saznajemo

Naša tvrtka se bavi proizvodnjom domaćih kolača i torti. Radimo već 12 godina, a toliko smo i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U posljednjih tri do četiri godine zadovoljni smo radom Komore jer imamo redovite sastanke o bitnim stvarima i tekućim problemima koji su vezani za našu struku, izravno i neizravno, u ekonomskom smislu ili u smislu pojašnjavanja pojedinih zakona koji se odnose na proizvodnju, poduzeća i trgovine.  Jednako tako razmatramo i pitanja HACCP-a, provođenja inspekcijskih nadzora, proizvodnje i ispravnosti hrane i prehrambenih proizvoda. Zadovoljni smo suradnjom jer Komora promptno reagira kod nekih problema, a preko nje možemo te probleme rješavati, nešto naučiti, pitati i doznati.

Igor Koprivica, vlasnik i direktor tvrtke Progen, Dubrovnik

Komunikacija sa zakonodavcima kroz komorska udruženja

Nama koji se profesionalno bavimo poslovanjem nekretninama naše udruženje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pruža mnogo podrške u poslovanju. Još od vremena kada ova djelatnost nije bila zakonski uređena, oslanjali smo se na cjenike udruženja, etički kodeks, i tako smo započeli s poslovanjem. Kroz udruženje smo radili na donošenju i informiranju o zakonima koji pokrivaju naše područje djelatnosti. Danas se kroz udruženje borimo za bolju pravnu regulativu djelatnosti. Na godišnjoj razini se organizira forum, radionice na kojima se mi agenti upoznajemo s pravnom problematikom i razmjenjujemo iskustva s kolegama. Moje je mišljenje da nam je udruženje jako bitno za profiliranje djelatnosti i kroz njega možemo utjecati na zakone, a zakonodavac može čuti koji problemi muče nas na terenu i što se događa na tržištu. Na posljednjem forumu bilo je 420 sudionika, a taj broj dovoljno govori.

Danijel Smiljanić, vlasnik i direktor tvrtke Pan parket, Čačinci

Do novih tržišta uz pomoć HGK-a

Mi smo proizvođači troslojnog parketa koji proizvodimo u 300 različitih vrsta podnih obloga, a 90 posto proizvodnje izvozimo. Zahvaljujući zajedničkim nastupima u inozemstvu koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora uspjeli smo otvoriti mnoga tržišta. Isto tako, sudjelovali smo na mnogo poslovnih susreta koje je Komora organizirala i otvorila nam nova tržišta. Pomogla nam je savjetovanjima o tome kako izaći na ta tržišta. Na edukacijama na lokalnoj razini i u Zagrebu naši su djelatnici mnogo naučili. Posebno bih htio naglasiti kako je Komora kroz akciju Drvo je prvo pomogla cijeloj drvnoj industriji. Svijest naših građana raste zahvaljujući toj akciji i sada imaju više obzira prema uporabi drva, prirodnog domaćeg resursa. Uz pomoć HGK-a uspostavili smo kvalitetne odnose s našim dobavljačem sirovine Hrvatskim šumama. Komora je organizirala sastanke i zastupa naše stavove, pogotovo u našoj branši - drvnoj industriji koja je strateška grana gospodarstva. Komora može i dalje pomagati, i stoga treba opstati, posebice u svjetlu činjenice da od nje možemo dobiti više koristi nego što joj to plaćamo kroz članarinu.

Ivan Gojević, komercijalist u tvrtki Agrimex, Detkovac

Mjesto za iskazivanje stavova

Tvrtka posluje 15 godina i imamo osam zaposlenih. Hrvatska gospodarska komora nam je jako bitna jer je ona mjesto gdje možemo iznijeti svoje stavove na sjednicama Strukovne grupe agrara. Komora nam daje niz korisnih podataka. Članarina od 42 kune nije previsoka za našu tvrtku, pa bi HGK trebao ostati i djelovati kao do sada.

Davor Adžić, suvlasnik tvrtke Landia, Tordinci

Poslovna ideja nastala u HGK-u

Od samog osnutka naše tvrtke i početka mirne reintegracije surađujemo s Hrvatskom gospodarskom komorom. Od jednog malog poduzeća narasli smo u ozbiljnu tvrtku koja ima veliku robotiziranu farmu mliječnih krava i bioplinsko postrojenje. Mislim da se jedna od najznačajnijih stvari - sama ideja za tu investiciju - rodila upravo u prostorima HGK-a gdje smo kroz edukacije i predavanja spoznali da je to jako dobra investicija. Osjećamo podršku od HGK-a i kada god nešto trebamo, imamo mjesto gdje se možemo obratiti. Želimo nastaviti takvu suradnju.
                                                                                                            (PV) 27.11.2014.

Hitovi: 32

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb