e-Privredni

A+ A A-

Poduzetnici o HGK 5

U povodu najave donošenja novog zakona o HGK, brojni poduzetnici – vlasnici i direktori poduzeća željeli su svojim izjavama ocijeniti ulogu HGK, način njezina ustrojstva te potrebu organiziranja poduzetnika u instituciju lišenu politike. 

Izjave donosimo u cijelosti.

Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch, Prelog

Postojanje HGK-a je potrebno i neupitno

Tvrtka Šestan-Busch 20 godina proizvodi antibalističke borbene kacige koje izvozi u šezdesetak zemalja svijeta.  Jedna smo od članica Zajednice proizvođača za posebne namjene, uglavnom izvoznika koji su članovi Hrvatske gospodarske komore, a koje ujedno opskrbljuju oružane snage i ostale snage sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U tih 20 godina poslovanja, tvrtka Šestan-Busch je u Zajednici HGK-a s ostalim članicama izlagala dosad na 17 velikih svjetskih sajmova – izložbi širom svijeta i zahvaljujući upravo tim i takvim sajmovima uspjela je osvojiti svjetsko tržište i postati svjetski poznata tvrtka, kao i mnoge članice Zajednice.
Uz pomoć Hrvatske gospodarske komore cijela vojna industrija Republike Hrvatske se ujedinila u Zajednicu proizvođača za posebne namjene, artikulirajući time zajedničke interese vezane uz uvjete poslovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu ishođenja izvoznih dozvola te stalno sudjeluje u donošenju zakonskih regulativa.
Hrvatska gospodarska komora imala je i ima vrlo zapaženo, neizostavno mjesto u pogledu gospodarske diplomacije organiziranjem raznih skupova stranih kompanija i državnih delagacija u Hrvatskoj te organizaciji gospodarskih posjeta i skupova u inozemstvu.
Stoga je vidljivo da biti članom takve jedne velike i zaista dobro organizirane organizacije donosi višestruku korist u svakom obliku: marketinškom i promidžbenom, te smatramo da je postojanje asocijacije poput Hrvatske gospodarske komore potrebno i neupitno.

Damir Blažinčić, vlasnik i direktor tvrtke Meta-plast, Turnašica

Pomoć u odlasku na nova tržišta

S Hrvatskom gospodarskom komorom imamo odličnu suradnju i uz njihovu pomoć smo prezentirani na tržištima Azerbajdžana, Kosova i regije. Postigli smo neke kontakte zahvaljujući tim aktivnostima. Smatram da ovakav ustroj Komore treba ostati. Jako sam zadovoljan suradnjom i trebamo biti udruženi u Komoru gdje nam se daje infrastruktura za nastupe na sajmovima i naše širenje. Članarina nije visoka jer imamo puno većih izdataka kao tvrtka i bili bismo sretniji da nam se smanje neki drugi nameti koji nam nisu potrebni, dok bismo željeli da Komora ostane ovakva kakva je bila do sada.

Milivoj Peruzović, vlasnik tvrtke Adria Winch, Split

Potrebna nam je ovako ustrojena, snažna i politički neovisna Komora

Adria Winch godinama je prisutna na tržištima diljem svijeta, svoje proizvode izvozimo u razne zemlje kao što su: Norveška, Ruska Federacija, Njemačka, Kanada, Rumunjska, Indonezija, Italija, Ukrajina, Vijetnam... Ovako izrazita internacionalizacija poslovanja (više od 95 posto izvoza) ne bi bila moguća bez potpore HGK-a koju smo dobili, i još dobivamo nastupajući na brojnim, važnim međunarodnim sajmovima u organizaciji HGK-a.
Konkretno, zadnji sajam na kojem smo izlagali organizirao je HGK - SMM 2014 Hamburg. Tvrtka Adria Winch je više puta iskazala zadovoljstvo Komorinom organizacijom sajmova, ali koristim ovu priliku još jednom iskazati naše zadovoljstvo.
Isto tako, Adria Winch koristila je usluge sektora za industriju za pojedine zemlje i područja, kada su nam bile potrebne informacije o viznom režimu, komunikacija s konzularnim uredima te sve ostalo što je bilo potrebno za što bolju pripremu putovanja te poslovnih sastanaka. Za pojedine zemlje Republika Hrvatska kao članica EU-a ima pravo na VISA on arrival sistem. Međutim, zemlja u koju se putovalo nije bila upoznata s time, pa smo preko HGK-a to zatražili i to ostvarili preko Ministarstva vanjskih poslova.
Mišljenja smo da nam je potrebna ovako ustrojena, snažna i politički neovisna Komora.

Igor Andrović, direktor Poduzetničkog inkubatora VPŽ te tvrtki Viroexpo i Terra Slavonica, Virovitica

Pomoć na lokalnoj razini za velike i male

S Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom u Virovitici usko surađujemo u organizaciji sajma Viroexpo, pri organizaciji dolazaka izlagača iz cijele Hrvatske kao i organizaciji nastupa stranih izlagača iz 25 zemalja. Naša tvrtka Terra Slavonica je u strukovnoj grupi turizma i na godišnjoj razini organiziramo niz sastanaka na kojima se dogovaramo i nalazimo rješenja za probleme u toj branši. U okviru Poduzetničkog inkubatora, koji je jedna od potpornih institucija na području Županije, organiziramo niz seminara na kojima sudjeluju poduzetnici iz Županije, i zajednički organiziramo stručna predavanja u okviru sajma Viroexpo, a dobar dio tih predavanja organizira HGK. Mislim da Komora treba nastaviti raditi u ovakvom obliku na pomoć malim poduzetnicima kao i velikim gospodarstvenicima. Mislim da je članarina na mjesečnoj razini mala u usporedbi s ostalim nametima koji dolaze na račun poduzetnika. Ovakav ustroj omogućava svakom članu da sudjeluje u radu na lokalnoj razini.

Milan Božić, direktor tvrtke Ribnjačarstvo Poljana, Kaniška Iva

Komora treba polagati račune poduzetnicima a ne politici

Bojim se da su poduzetnici nedovoljno informirani o tome što im Hrvatska gospodarska komora nudi i može ponuditi. Ja sam već skoro 20 godina u slatkovodnom ribarstvu i jednako tako aktivan i u radu Komore na tom području. Komora nam je struka, infrastruktura i mi smo u njoj. Mi gospodarstvenici u Komori, barem u našem sektoru, imamo izuzetno mnogo koristi od nje. Svi smo sukreatori izrade svih zakona, nacionalnih strateških planova, operativnih planova, pravilnika koji se direktno tiču našeg sektora ribarstva. Komora mora opstati i politika nam u Komori ne treba. U prijedlogu  zakona o njoj vidio sam da bi Komora trebala polagati račune politici, raznim ministarstvima. Komora treba polagati račune nama članicama Komore - ne politici. Prema ovom zakonu Komora bi ponovno postala jedna od vladinih agencija.

Ivan Birkić, član Uprave tvrtke Adria octopus, Biograd na moru

Pomoć kod povlačenja europskog novca

Institucije koje nas prate utječu na naše poslovanje. To uključuje i Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru. I one mogu znatno utjecati na ono što nas čeka. Mi članovi HGK-a znamo da nam je na usluzi, stvara nam podloge, organizira nas na razini Europe, na različitim tržištima, organizira nam sastanke i ima strašnu logistiku. Zato ne moramo trošiti vrijeme i svoj novac, osim tih malih mjesečnih članarina koje iznose, vjerovali ili ne, 42 kune.
Novi zaokret u europskoj politici donosi uredba 508 Europske komisije koja nam osigurava alokacije za 252 milijuna eura, uvećano za 25 posto iz državnih sredstava, kojima mi možemo raspolagati prema svojim potrebama. Tu ima prostora upravo za Komoru jer ribari ne znaju pripremati natječaje i povlačiti sredstva. Tu će oni imati ogroman problem, a mi nemamo agencije na terenu koje će odraditi taj posao, osim Komore koja ima iskustva u tome, kao i educirane ljude. Bez tog kadra ne možemo opstati, a ta sredstva nećemo moći povući. Dali smo inicijativu da komore urede unutar kuće na regionalnoj razini da ribari mogu povući novac po mjerama za koje smo se odlučili. Alokacija ne znači da smo mi dobili taj novac nego samo da nam je na raspolaganju, a mi ga trebamo zaslužiti. Za to trebamo izdraditi papirologiju, a da bismo to napravili, treba nam netko pomoći. A tu pomoć upravo vidimo u Komori, koja nam nije od male, već od vrlo velike pomoći. Ako Komore ne bude, bit ćemo u strašnim problemima.

Tomislav Babić, direktor tvrtke Elpos, Požega

Pomoć u ostvarivanju poslovnih projekata

Naša uspješna suradnja s HGK-om datira još iz 2009. kada smo na njihov poticaj sudjelovali na natječaju HAMAG-a za nabavu bespovratnih sredstava za kupnju mjerne opreme i certifikaciju prema normi ISO 9001. Suradnja s Komorom nam je tada jako pomogla jer nismo bili verzirani za takve poslove i uz njihovu veliku pomoć dobili smo sredstva i realizirali oba projekta. U sljedećim godinama smo prošli na još tri natječaja ukupne vrijednosti oko 600.000 kuna i tada nam je HGK bio od velike pomoći.
Komora nas stalno informira o natječajima i organizira niz seminara i edukacija u svojim prostorima u Požegi. Osim toga dvorana HGK-a često služi i stručnim udrugama naše županije za predavanja, pa možemo reći da svi gospodarski subjekti u požeškom kraju imaju velike koristi od tog prostora. Trenutno smo i partneri na jednom projektu koji se zove Obrazovanje za poduzetništvo i na njemu se nadamo pozitivnom rezultatu. Vjerujem da HGK ovako kako je sada posložen koristi nama u gospodarstvu, te očekujem nastavak suradnje.

Paško Klisović, predsjednik Uprave Nautički centar Pina i Mare, Šibenik

Državna tijela otežavaju posao Komori

Ovim putem želim istaknuti pozitivno iskustvo suradnje s HGK-om – Sektorom za turizam.
Čarter djelatnost u Hrvatskoj je prolazila kroz izuzetno teška razdoblja i prije aktualne gospodarske krize. Na žalost, te situacije su vrlo često bile uzrokovane različitim tumačenjima i primjenama zakona i propisa koji nisu prepoznavali čarter djelatnost kao dio ukupne turističke ponude. Kroz udruženje čarteraša pri HGK-u pokušavalo se rješavati razne probleme, od carinskih, poreznih i administrativnih pa do onih čisto komercijalnih ili marketinških, primjerice, ukidanje nastupa na raznim sajmovima od strane HTZ-a gdje je HGK uskakao svojom organizacijom i svojim sredstvima.
Dio problema se uspio riješiti ili ih se barem ublažilo, primjerice, stopu PDV-a na uslugu smještaja na plovilima smo uspjeli zadržati na 13 posto, ukinut je poseban porez na plovila, ukinut je carinski nadzor nad plovilima uvezenima za čarter djelatnost. Kao otegotnu okolnost prepoznajemo rezerviran odnos državnih tijela prema samoj Komori što svakako umanjuje njezinu efikasnost i što se uvelike osjeća na terenu, tako da tu svakako ima prostora za poboljšanje efikasnosti, što će nam u postojećim uvjetima poslovanja svakako biti nužno.

Boris Gazibara, direktor tvrtke Prostudio, Virovitica

Oslonac za suradnju u susjedstvu

Naša tvrtka trenutno radi na velikom projektu Sajmovi.eu  - projektu specijaliziranog portala o sajmovima. Takav projekt je jedinstven u široj regiji.
Prije par godina, kada smo došli do ideje i krenuli u ovaj projekt, Hrvatska gospodarska komora nam je bila uzor i okosnica svega. Tu smo nalazili izvor informacija i kada razmišljamo o načinu suradnje, željeli bismo da ovakav način organizacije u kojemu možemo naći oslonac u našem radu na razini županija ostane - jer nam je izuzetno koristan.

Alma Mekić Ćerdić, predsjednica Uprave tvrtke Erste Factoring, Zagreb

Stručna, administrativna i logistička podrška

Kroz Udruženje faktoring društava HGK-a, faktoring društva utjecala su na kreiranje Zakona o faktoringu koji je od posebne važnosti za naše poslovanje i budućnost faktoringa kao djelatnosti. Suradnja s regulatorom (Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga) nastavljena je i na izradi pravilnika koji se trebaju donijeti temeljem Zakona o faktoringu. Kako bismo prezentirali važnost faktoringa za unapređenje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva, u suradnji s EBRD-om, u Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom studenog ove godine organizirali smo prezentaciju koja je bila dobro medijski popraćena.
U procesu zastupanja i promoviranja naših interesa, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a pruža nam svu potrebnu stručnu, administrativnu i logističku podršku. Pored toga, redovito nas informira o zakonima koji su u javnoj raspravi te nam daje mogućnost da iznesemo svoje stavove, šalje nam obavijesti i organizira seminare na temu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma i slično. 
Za 2015. godinu planiramo, u HGK-u i uz podršku HGK-a, održati nekoliko događanja u cilju promoviranja faktoringa kao načina financiranja poslovanja te vjerujem da ćemo svoje planove i realizirati.
                                                                                                                                          (PV) 24.11.2014.

Hitovi: 25

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2014.
Stisak krize ne popušta, ipak se od 2014. očekuje da bude bolja

 Prognoze gospodarstvenika za 2014.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb