e-Privredni

A+ A A-

Rast plaća na godišnjoj razini

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom, u pravnim osobama, u travnju iznosila je 7688 kuna. Istodobno, prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća iznosila je 5633 kune. Time je, u odnosu na ožujak, bruto plaća smanjena za 137 kuna (1,8 posto), dok je neto plaća smanjena za 89 kuna ili za 1,6 posto. Riječ je o već uobičajenoj pojavi (prisutnoj od 2004. godine) da su plaće u travnju niže od onih u ožujku, vjerojatno i zbog, u pravilu, manjeg broja radnih dana. U odnosu na travanj prošle godine bruto plaća porasla je za 68 kuna ili za 0,9 posto, a neto plaća za 38 kuna ili za 0,7 posto. 

Pri nastavku pada potrošačkih cijena na godišnjoj razini, realan je rast plaća bio znatno viši, pa je bruto plaća realno porasla za 2,6 posto, a neto plaća za 2,4 posto. Dinamika bržeg rasta bruto plaće od neto plaće viša je u svim ovogodišnjim mjesecima, što je povezano s prestankom utjecaja promjena u porezu na dohodak koje su prošle godine djelovale na snažan rast neto plaće. 

Sumarno, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani iznos prosječne mjesečne bruto plaće porastao je za 162 kune ili za 2,1 posto, dok je prosječna neto plaća povećana za 97 kuna ili za 1,7 posto. 

"U prva četiri mjeseca nastavlja se lagani rast bruto i neto plaća, što je rezultanta s jedne strane gospodarskog rasta, a s druge deflacijskih kretanja. Očekujemo da će se i u nastavku godine zadržati trend rasta plaća, koji ne bi trebao znatnije ugroziti konkurentnost zemlje s obzirom na to da se u većini nama sličnih zemalja bilježi izraženiji rast plaća i troška rada", komentirao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Hitovi: 40

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb