e-Privredni

FOTOGALERIJA: Poslovna očekivanja 2015. / GN 2014.

A+ A A-

Povratak inflacije u ožujku

U ožujku su deflatorni pritisci oslabili, što je dovelo godišnju razinu rasta indeksa potrošačkih cijena nakon tri mjeseca minimalno iznad nule (0,1 posto). Ublažavanje se deflatornih pritisaka ponajprije odnosi na manje oštar pad cijena naftnih derivata (lož ulja, goriva i maziva za prijevozna sredstva) nego ranijih mjeseci te rast cijena hrane (0,4 posto) koji je nakon 14 mjeseci pada započeo u veljači (posebice cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda).

Nešto je veći rast cijena hrane povezan i s jačanjem dolara (prema kuni oko 29 posto u posljednjih godinu dana) koji je poskupio robu pristiglu s dolarskih tržišta (primjerice, banane).

"Iako je u ožujku zabilježena minimalna inflacija, od 0,1 posto na godišnjoj razini, deflatorni pritisci su i nadalje prisutni te su posljedica oslabljene domaće potražnje i rasta tržišne konkurencije. Stoga, na razini ove godine, ne očekujemo popuštanje deflatornih pritisaka, na što će utjecati i niske cijene sirove nafte, ali i niže cijene plina za kućanstva", izjavio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Rast potrošačkih cijena ove godine i u Europi i u Hrvatskoj, kako se očekuje, kretat će se u vrlo uskoj amplitudi oko nule – prema najnovijim procjenama MMF-a na području Eurozone na razini 0,1 posto, dok se u Hrvatskoj očekuje druga godina deflacije, i to nešto oštrija (-0,9 posto) nego prethodne godine.

Hitovi: 49

400 NAJVEĆIH 2013.


RANG-LJESTVICA 400 NAJVEĆIH 2013. - "400 NAJ" PO ŽUPANIJAMA - HRVATSKO GOSPODARSTVO U 2013.


Financijska industrija 2013


BANKARSTVO
: Zatočenici statusa quo - OSIGURANJE: U rukama liberalizacije - FONDOVI: Više smirenosti i hrabrosti


Business & Lifestyle

Bonton - Aplikacije - Intervju Marinko Biškić - Šangaj (24 SATA) - Slavonski pjenušci u bojama
TEHNIKA, MODA, AUTOMOBILI, PUTOVANJA, ZDRAVLJE


Zeleni magazin

Mjesto susreta i razmjene iskustava svih onih koji primjenjuju zeleno gospodarstvo, zaštitu okoliša, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Poslovna očekivanja

POSLOVNA OČEKIVANJA 2015.
Prošlo je vrijeme parola, vrijeme je za konkretne mjere za izlazak iz krize

 Prognoze gospodarstvenika za 2015.

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb