e-Privredni

A+ A A-

Za informatiku u osnovnim školama

Predlažemo da se programerske vještine kao metoda jačanja logičkog razmišljanja i metoda pojačanja problemskog rješavanja zadataka uključe odmah u školski program, stoji u otvorenom pismu koje je poslano budućoj “predsjednici ili predsjedniku hrvatske vlade”. Potpisuju ga Vedrana Miholić, Toni Milun, Saša Cvetojević i Iva Šulentić, ambasadori inicijative eSkills for Jobs, uz koje su stale brojne strukovne udruge. 

“Hrvatski IT sektor kontinuirano bilježi rast izvoza, domaća start-up scena uspješna je u svijetu, a ono što posebno veseli su odlični rezultati naše djece na informatičkim natjecanjima širom svijeta. No istovremeno svjedočimo velikom zaostajanju na domaćem tržištu rada. Samo u današnjem trenutku na tržištu nedostaje nekoliko stotina inženjera iz područja informatike. Možda i važnije, digitalna znanja u ostalim strukama slabo se koriste, stoga hrvatske tvrtke postaju nekonkurentne”, pišu inicijatori. Oni predlažu da se kurikularnom reformom osigura da edukacija u području informatike bude adekvatno zastupljena. A posebno važno je da se logičko razmišljanje i pristup rješavanju problema kroz nastavu programiranja počne primjenjivati već u nižim razredima osnovne škole.

Vremena nema

Ipak, cjelovita kurikularna reforma dugotrajan je proces, a u ovoj se stvari čekati ne može. Mnoge škole već danas, ističu u inicijativi eSkills, imaju računala i, što je još važnije, kvalitetne nastavnike i profesore, pa stoga predlažu da se odmah unutar postojećeg programa dodaju fakultativne radionice programiranja/kodiranja. Takvim radionicama poticat će se logičko razmišljanje kod učenika nižih razreda osnovne škole, te ga razvijati do uvođenja obveznog programiranja u osnovne škole. Pri tome je, ističu, nužno iskoristiti pozitivna iskustva hrvatskih udruga, neformalnih programa, klubova i volontera te ostvariti formalnu suradnju između školskog sustava, udruga i volontera; otvoriti školske informatičke radionice, počevši odmah od drugog polugodišta ove školske godine; osigurati organizacijsku, logističku i savjetodavnu potporu ministarstva nadležnog za obrazovanje.

Podsjetimo, u hrvatskim se osnovnim školama informatika uči tek od petog razreda, a i to kao izborni predmet.

Važnost obrazovanja u informatičkim tehnologijama prepoznata je i u zemljama regije, pa je tako Hrvatska ostala jedna od rijetkih država u kojoj se takvo obrazovanje ne potiče od najranije dobi.

Zainteresirani građani mogu se pridružiti inicijativi svojim potpisom na web stranici eSkills for Jobs inicijative, www.eskills.hr/otvoreno-pismo/. Do sad su inicijativu podržale udruge Programerko, CISEx, ZIP, Udruženje za informacijske tehnologije HGK, HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti, Hujak, Agile Croatia...

“Samo u posljednja tri dana obratili su nam se brojni klubovi, udruženja, tvrtke, nastavnici i pojedinci koji već rade sjajne projekte i voljni su pomoći”, stoji u otvorenom pismu. “U Hrvatskoj postoje konkretna znanja i kreativni ljudi te velika pozitivna energija. Želimo vjerovati da uz malo dobre volje od strane obrazovnog sustava možemo napraviti jako puno za budućnost hrvatske djece i hrvatskog gospodarstva”, zaključuju oni. 

Boris Odorčić

Hitovi: 24

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb