e-Privredni

A+ A A-

Vrijeme je za novu strategiju drvne industrije

Udruženje drvno–prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore predstavilo je strategiju drvno–prerađivačke industrije radnog naziva ’Izgradimo smeđu magistralu’.

Hrvatska proizvodnja na rubu je uništenja ponajviše kao posljedica katastrofalne hrvatske tečajne politike istaknuo je predsjednik Udruženja drvno–prerađivačke industrije, Ivić Pašalić. "Drvna industrija nije izuzetak, te je zato sada krajnje vrijeme za provedbu novih strategija. Ono što trebamo učiniti je smanjiti PDV na pelet, briket, sječka i ognjeno drvo na 13 posto, a umjesto fosilnih goriva treba koristiti grijanje na pelet. Primjerice, grijanjem na pelet u hrvatskim školama uštedilo se toliko novca da bi svako dijete imalo za topli obrok", Kaže Pašalić.

U Udruženju predlažu i revidiranje dosadašnjeg rukovođenja tvrtkom Hrvatske šume, te provođenje žurnog nadzora nad njihovim poslovanjem, osobito u djelu ugovaranja prodaje sirovina.

U prijedlogu mjera svoje strategije predstavnici drvne industrije ističu potrebu zabrane izvoza trupaca, dodjelu potrebnih količina trupaca malim i srednjim pilanama, donošenje odluke o odgodi plaćanja za sortiment bukovih i jelovih trupaca s 60 na 90 dana, potpore prema mjerodavnom Ministarstvu gospodarstva da se kvota kogeneracija na biomasu s povlaštenom cijenom otkupa struje hitno podigne za 30 megavata, te da se žurno promijeni ime resornog ministarstva tako da se zove Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

(PV)

Hitovi: 240

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb